Hlavní obsah

Nový iPad poslouží jako notebook i herní konzole

Novinky, mif

Vedle nových iPhonů si v úterý odbyl premiéru také nový iPad. Ten dostane některé prvky z profesionální řady Pro, použít půjde jako notebook i herní konzole. Navzdory všem vylepšením si však novinka zachová příznivou cenovku.

Foto: archív výrobce

Nový iPad

Článek

Cena základního 32GB je stanovena na 9990 Kč, 128GB varianta vyjde na 12 490 korun. V případě varianty s LTE modemem, který může využívat mobilní internet na cestách, si Apple naúčtuje u obou verzí ještě 3500 Kč navíc.

Nový iPad má nahradit 9,7palcový model. Díky tenčím rámečkům nicméně nabídne větší displej – bude mít úhlopříčku 10,2 palců a nabídne rozlišení 3,5 milionů pixelů. Uživatelé si díky tomu budou moci na dotykové ploše zobrazit více informací, než tomu bylo u předchůdce.

Velkou výhodou je také integrace Smart Connectoru, kterým se doposud pyšnily pouze některé dražší iPady. Díky tomuto konektoru půjde k „jablečnému” tabletu připojit klávesnice, která se bude dobíjet přímo z baterie iPadu. Klávesnice bude fungovat zároveň jako kryt obrazovky v případě, že uživatelé nebudou zařízení používat.

Foto: archív výrobce

Nový iPad

Výkonu bude dost

Stejně tak nechybí podpora pera Apple Pencil. Díky němu je možné na dotykovou obrazovku kreslit a psát úplně stejně jako na list papíru. Tento speciální stylus dokonce zvládne rozeznávat i různé intenzity přítlaku.

V útrobách novinky se ukrývá čip A10 Fusion. Ten sice není tak rychlý jako v případě nových iPhonů řady 11, nicméně má dostatek výkonu i pro hraní moderních her. Tablet je dokonce možné prostřednictvím technologie Bluetooth spárovat s ovladačem od televizních konzolí Xbox či PlayStation, aby bylo hraní co nejvíce pohodlné.

Herní platforma Apple Arcade

S hrami má americký počítačový gigant velké plány, a to nejen na iPadu. Pro všechna svá zařízení bude od září nabízet službu Apple Arcade. Uživatel sice bude muset zaplatit měsíční poplatek ve výši 120 korun, ale zato získá neomezený přístup ke všem hrám na této platformě.

V jednotlivých titulech přitom nebude možné utrácet peníze formou mikrotransakcí, a dokonce se v nich nebude ani zobrazovat reklama. Uživatelé tak budou mít přesnou kontrolu nad tím, kolik utratí. V současnosti je totiž bezplatným titulům často vyčítáno, že uživatelé za ně zaplatí více než za placené hry – právě kvůli mikrotransakcím.

Jeden herní účet navíc bude možné sdílet s dalšími rodinnými příslušníky. Přístup ke hrám, které mimochodem bude možné ukládat offline, a hrát tedy i bez připojení k internetu, bude moci mít až šest členů rodiny. Celá služba bude navíc multiplatformní. Apple s ní tedy necílí pouze na majitele iPhonů a iPadů, ale také na uživatele počítačů Mac a multimediálního centra Apple TV.

Foto: archív výrobce

Nový iPad

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám