Hlavní obsah

Acer vrací úder: malý a levný notebook Aspire One

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem Eee PC se ještě před jeho loňským oficiálním představením hodně mluvilo. Každého zajímalo, jak bude vypadat zařízení, které má koncepci notebooku, a přitom se má vejít do větší kapsy. Po uvedení na trh sklízel Asus EEE jen samý úspěch. Není proto divu, že ostatní výrobci se snaží modelu konkurovat. Příkladem může být Acer se svým novým notebookem Aspire One.

Článek

Notebook Aspire One je poháněn nízkonapěťovým procesorem Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz. Tento nemenší procesor z dílny Intelu je vyrobený speciálně pro přenosná zařízení MID (Mobile Internet Devices) a pro jednoduché, cenově dostupné počítače.

Procesor je navržen tak, aby spotřebovával co nejméně energie a umožnil připojení k internetu. Do vínku dostal notebook displej s velikostí 8,9“ a rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů a LED podsvícením. 512 MB operační paměti plně dostačuje pro provoz kancelářských aplikací

Aspire One bude dostupný v různých konfiguracích

Pro uložení dat je zařízení osazeno 80 GB pevným diskem. V prodeji by však měla být i varianta s 8 GB flashovou pamětí. Případné zájemce o koupi potěší i vestavěná víceformátová čtečka paměťových karet a integrovaná webkamera.

:. Aspire One bude dostupný v několika barevných kombinacích.

Počítač je standardně vybaven technologií 802.11b/g WiFi, která zajišťuje snadné připojení k dostupným bezdrátovým sítím, a může být dodán i s bezdrátovými technologiemi WiMAX nebo 3G, které poskytují ještě větší bezdrátovou nezávislost. K zahození nejsou ani 3 USB 2.0 konektory, kterými notebook disponuje.

Konkurenci levným notebookům připravil i Hewlett-Packard

Počítač od HP nese označení Mini-Note, váží 1,4 kg a jeho displej má úhlopříčku 22,6 centimetru. Jeho prodejní cena začne pod 500 dolary (7 970,- Kč) u modelu s operačním systémem Linux.

:. Levné notebooky jsou stále populárnější. Zájemce o koupi osloví především velice příznivá cena.

Typy s rychlejším procesorem a operačním systémem Windows Vista od Microsoftu budou dražší.

Ovládnou levné notebooky trh?

Miniaturní laptopy se základními funkcemi jako textový editor a prohlížeč internetu jsou tak nové, že se odvětví ještě neshodlo na tom, jak takové přístroje obecně pojmenovávat.

Intel označuje miniaturní laptop jako netbook. Podnik předpokládá, že do roku 2011 bude takových přístrojů ve světě přes 50 miliónů. Procesory pro HP vyrábí Via Technologies. Manažeři HP dodávají, že jedinou hlavní funkcí, kterou Mini-Note nemá, je DVD či CD-ROM mechanika. Ta se dá ale pořídit odděleně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám