Hlavní obsah

Superpočítače bude Hewlett Packard Enterprise vyrábět v Kutné Hoře

– Kutná Hora

Společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE) investuje do nového výrobního závodu na superpočítače v Kutné Hoře. Vznikne vedle továrny na výrobu standardních serverů a řešení pro ukládání dat. Se zahájením výroby se počítá v letošním třetím čtvrtletí, oznámila firma v tiskové zprávě. Výši investice neuvedla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový závod se zaměří na vysoce výkonné výpočetní systémy (HPC) a systémy pro podporu umělé inteligence (AI) nové generace. Produkcí a expedicí byla pověřena opět společnost Foxconn, která je dlouholetým partnerem Hewlett Packard Enterprise.

„Budováním superpočítačů nové generace získají evropské organizace silný základ pro urychlení vědeckých objevů využitím příležitostí plynoucích z exponenciálního růstu dat, posílení digitální suverenity a inovačního potenciálu, a přispějí tak k navyšování ekonomických hodnot,” uvedl výkonný viceprezident a generální ředitel HPC & AI společnosti HPE Justin Hotard.

Meta staví nejvýkonnější superpočítač pro umělou inteligenci

Internet a PC

Nový závod je navržen tak, aby splňoval specifické výrobní požadavky na systémy chlazené kapalinou, což je ideální způsob chlazení pro nejmodernější systémy náročné na výpočetní výkon.

Výrobní prostory budou vybavené vyztuženou podlahou, aby unesly superpočítače HPE Cray EX, dosahující hmotnosti až 8000 liber (3628 kilogramů) na jednotlivou skříň. Součástí bude vodní okruh mezi superpočítači a zařízením na střeše pro zchlazení horké vody používané pro chlazení superpočítačů právě budovaných a testovaných na lince výrobního závodu.

Společnost Hewlett Packard Enterprise byla v minulosti součástí počítačového gigantu Hewlett-Packard. Ten se však v roce 2015 rozdělil na dvě části. Vznikl tak výrobce osobních počítačů a tiskáren HP a firma Hewlett Packard Enterprise, která se zaměřuje na technologické služby a software.

Jak pracují superpočítače
Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám