Hlavní obsah

Ostravský superpočítač zamířil do důchodu. Po sedmi letech

Novinky, Ondřej Husák

Výkon počítačů se zvyšuje dechberoucím tempem – obzvláště to platí o superpočítačích, které jsou určeny pro ty nejnáročnější výpočty na světě. A tak nyní po sedmi letech končí svou službu ostravský superpočítač Anselm, který byl ve své době nejvýkonnějším strojem v Česku.

Foto: IT4Innovations

Superpočítač Anselm

Článek

Anselm byl instalován v létě 2013 s celkovým výpočetním výkonem 94 TFlop/s. Umístěn byl v superpočítačovém centru IT4Innovations, které vzniklo při Vysoké škole báňské-Technické univerzitě Ostrava.

„Od samého začátku byla jeho výpočetní kapacita k dispozici českým i zahraničním vědcům. Za dobu svého provozu na něm bylo spuštěno více než 2,6 milionu výpočetních úloh v rámci 725 výzkumných projektů,“ uvedla pro ČTK mluvčí univerzity Petra Halíková.

Nyní ho čeká zasloužený odpočinek ve světě techniky v Dolních Vítkovicích, kde bude součástí připravované expozice Svět civilizace.

Ostravský superpočítač bude bojovat s koronavirem

Hardware

Nový superpočítač Karolina

To ale neznamená, že by za Anselm neměli Češi náhradu. Podle současného plánu bude v polovině letošního roku v centru IT4Innovations spuštěn superpočítač Karolina. Stát by se přitom měl nejvýkonnějším superpočítačem v ČR s ambicí umístit se do 10. příčky v Evropě a 50. příčky na světě.

Výkon superpočítače bude činit 15,2 PFlop/s. Díky tomu by měl být schopen za pár hodin spočítat stejně náročnou úlohu, která by jinak extrémně výkonným domácím počítačům trvala celý rok.

Obrovskému výpočetnímu výkonu odpovídají i použité součástky. Monstrózní stroj bude pohánět více než 100 000 procesorových jader a 250 TB operační paměti. K dispozici bude dále více než 3,8 milionu CUDA jader, 240 000 tensorových jader akcelerátorů NVIDIA A100 Tensor Core GPU s celkově 22,4 TB superrychlé HBM2 paměti. Samozřejmostí je i rychlá disková kapacita s výkonem 1 TB/s.

Více se o novém ostravském superpočítači, jehož pořizovací cena činí 14,86 milionu eur (400,85 milionu korun), dozvíte v našem dřívějším článku.

Ostravský superpočítač se bude skládat z šesti hlavních částí:
Z univerzální části pro tradiční numerické simulace, kterou bude tvořit 720 počítačových serverů s celkovým teoretickým výpočetním výkonem 3,8 PFlop/s,
akcelerované části tvořené 70 servery, přičemž každý z nich bude osazen 8 GPU akcelerátory s celkovým teoretickým výpočetním výkonem 11 PFlop/s pro standardní HPC simulace a až 150 PFlop/s pro výpočty umělé inteligence,
části navržené pro zpracování rozsáhlých datových souborů poskytující až 24 TB sdílené paměti a výkonem 74 TFlop/s,
36 serverů s celkovým výkonem 131 TFlop/s vyhrazených k poskytování cloudových služeb,
vysokorychlostní sítě, která bude sloužit jak k propojení všech částí dohromady, tak i k propojení jednotlivých serverů rychlostí až 200 Gb/s,
rychlého datového úložiště, které poskytne kapacitu více než 1 PB pro vysokorychlostní ukládání uživatelských dat rychlostí až 1 TB/s, zejména pro simulace i výpočty v oblasti náročné datové analýzy a umělé inteligence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám