Hlavní obsah

Stolním počítačům zvoní umíráček, Intel končí s výrobou základních desek

Novinky, mif

Podíl stolních počítačů se na trhu neustále snižuje. Lidé totiž dávají přednost praktičtějším notebookům a tabletům, jejichž cena je rok od roku nižší. Další hřebíček do rakve stolních PC zasadí letos společnost Intel, přestane pro ně totiž vyvíjet základní desky. Upozornil na to server Mashabe.

Foto: Intel

Základní deska od Intelu

Článek

Vývojové centrum, které má na starosti základní desky, plánuje společnost Intel uzavřít na konci letošního roku. Pak už se budou pouze doprodávat skladové zásoby. Čipsety tohoto výrobce ale nezmizí z trhu úplně, v následujících letech je budou nabízet další výrobci jako je Asus, ASRock či Gigabyte.

Místo základních desek se Intel chce zaměřit na lukrativnější segmenty trhu, především notebooky a ultrabooky. Vývojáři budou svou pozornost upírat také k tabletům a chytrým mobilním telefonům, kde Intel zatím za konkurencí zaostává.

V rámci stolních počítačů vidí zástupci firmy potenciál především v all-in-one sestavách (PC ukryté v monitoru) a miniaturních multimediálních centrech. Obě tyto kategorie totiž používají součástky, které jsou zpravidla obsažené v noteboocích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám