Hlavní obsah

Miniaturní počítače se stěhují k televizorům

Novinky, Miloslav Fišer

Počítačové sestavy se stále častěji objevují vedle ložnic a pracoven také v obývacích pokojích, kde nahrazují DVD přehrávače a rekordéry. Proti nim nabídnou daleko více funkcí a přitom nejsou o moc dražší.

Článek

Sestavy určené pro připojení k televizoru patří do kategorie HTPC (Home Theater Personal Computer, tzn. domácí počítačové kino). HTPC má podobné součástky jako klasický počítač. Standardně je vybaven čtyřjádrovým procesorem z nabídky společností AMD a Intel.

Nechybí ani samostatné grafické karty, které kromě hraní her dovedou také připojit k počítači najednou několik monitorů s Full HD rozlišením. Vedle televizoru tak k HTPC můžete připojit například i projektor.

Samozřejmě se sestavou u televizoru můžete pracovat jako s klasickým počítačem. Tedy přehrávat filmy, pouštět hudbu, brouzdat po internetu, hrát hry nebo číst e-maily.

Kvalitnější komponenty

V čem je tedy rozdíl? Především v drobnostech, jako je například kvalita chlazení. Většina klasických počítačů je totiž při chodu poměrně hlučná, což není u sledování filmů příjemné. V HTPC jsou účinnější chladiče, jež se skládají z mohutné pasivní kovové části a velkého ventilátoru s nižším počtem otáček. Takové chladiče sníží hluk v počítači téměř na neslyšitelnou hranici.

Hluk ve skříni způsobují i pevné disky, při práci se totiž jejich plotny otáčejí rychlostí pěti až sedmi tisíc otáček za minutu. Sestavy do obýváku mají disky často umístěné ve speciálních tišících rámečcích, které ztlumí jejich hlučnost přibližně na polovinu. Zároveň také sníží teplotu disků o několik stupňů. Ty nejvýkonnější sestavy jsou vybaveny moderními SSD jednotkami, které neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu je PC i při maximálním zatížení naprosto tiché.

Zatímco obyčejné sestavy dnes mají skříň v drtivé většině postavenou na výšku, HTPC je položeno na šířku a často je i o polovinu menší. Díky tomu počítač v obýváku vypadá jako DVD přehrávač nebo DVD rekordér a ne jako ohyzdná černá bedna, která trčí do prostoru.

Samozřejmě za tato vylepšení si nechají výrobci zaplatit. Proti klasické sestavě se stejným výkonem cena může zpravidla stoupnout i o několik tisíc korun. Na druhou stranu za tuto cenu získáte nadstandardní vybavení, jako je televizní tuner či dálkové ovládání, jimiž zpravidla obyčejné sestavy nedisponují.

Cena hraje prim

Mezi uživateli jsou stále populárnější takzvané nettopy, které jsou postaveny prakticky na stejných součástkách jako miniaturní netbooky. Také mají jejich přednosti, velice kompaktní rozměry a nízkou pořizovací cenu, která startuje na hranici čtyřech tisíc korun.

Nettop je nejčastěji osazován procesory Intel Atom. Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu.

I přes nižší výkon si nettopy dokážou poradit s náročnými grafickými 3D efekty moderních operačních systémů, jako je Microsoft Windows 7 a Lion od Applu. Samozřejmostí je u většiny modelů i plynulé přehrávání Full HD videa.

Samostatnou kategorií jsou pak multimediální centra, která dokážou také přistupovat na internet a bezproblémově přehrávat hudbu i filmy. Jejich hlavním lákadlem je nízká cena, která začíná už na necelých dvou tisících korun. Bohužel multimediální centra jsou vždy vybavena systémem od výrobce, a tak do nich nejdou doinstalovat další programy, jako do Windows 7 a Lionu.

Zotac ZBOX Blu-ray: počítač velký jako knížka

Počítačová sestava Zotac ZBOX Blu-ray není o moc větší než obyčejná knížka. Novinka spadá do kategorie takzvaných nettopů, které se vyznačují nižším výkonem, přívětivou spotřebou a atraktivní cenou.

Srdcem počítače je procesor Intel Atom D525, který je taktován na frekvenci 1,8 GHz. K dispozici má sestava také 1 GB operační paměti a 250 GB disk.

Ve výbavě počítače nechybí ani Blu-ray mechanika, vestavěná čtečka paměťových karet, USB 3.0 a integrovaný WiFi adaptér pro bezdrátové připojení k počítačovým sítím. Televizor se k sestavě připojuje prostřednictvím konektorů DVI a HDMI.

Klady: líbivý vzhled, kompaktní rozměry

Zápory: sestavě by více slušel rychlejší SSD disk Cena: 7500 Kč

Hyundai K3: malý všeuměl

Zástupcem levnějších multimediálních center je Hyundai K3. Jeho cena je rovné tři tisíce korun, a přesto nabídne řadu zajímavých funkcí. Dokáže přehrávat přes 18 nejrůznějších audio a video formátů. Takže při přehrávání prakticky jakéhokoliv souboru nebudete mít žádný problém.

Samozřejmostí je možnost prohlížení fotek či podpora titulků u videí. Ty se v praxi zobrazují korektně, a to včetně české diakritiky a nejrůznějších znaků. K multimediálnímu centru lze připojit pro pohodlné přehrávání i pevný disk pomocí rozhraní Serial ATA. Podporovány jsou 3,5palcové HDD s kapacitou až 2000 GB.

V konektorové výbavě multimediálního centra digitální optický a koaxiální výstup, tři USB porty, síťový konektor, HSMI a kompozitní i komponentní výstupy. Dokoupit je možné k přístroji raké bezdrátový WiFi adaptér.

Klady: množství funkcí

Zápory: v základu přehrávač neobsahuje pevný disk Cena: 3300 Kč

Mac Mini: jablečná evoluce

Společnost Apple letos představila novou generaci svého nejmenšího počítače Mac Mini. Ten je zhruba o polovinu menší než předchozí generace. Nabízeny jsou celkem tři různé hardwarové konfigurace, z nichž nejlevnější startuje na 16 000 a nejdražší vyjde na 26 tisíc korun.

Jako cenově nejvýhodnější se zdá prostřední varianta, která za cenu 21 000 Kč nabídne 2,5 GHz procesor Intel Core i5, 4 GB operační paměti a samostatnou grafickou kartu AMD Radeon 6630M. Nechybí ani 500 GB pevný disk a podpora bezdrátových standardů WiFi a Bluetooth.

Miniaturní počítač Mac Mini je vybaven novým operačním systémem Lion, který obsahuje přes 250 nových funkcí a vylepšení. Jako je například podpora multitouch ovládání, tedy rozeznávání více dotyků najednou prostřednictvím touchpadů a dotykových myší od Applu, či podpora zobrazení aplikací přes celou obrazovku.

Klady: operační systém Lion je velice rychlý.

Zápory: vyšší cena proti konkurenci Cena: od 16 000 do 26 000 Kč

Popcorn Hour PopBox V8: jednoduchost především

Jednou z nejvážnějších konkurencí pro Hyundai K3 je multimediální centrum Popcorn Hour PopBox V8. I k němu je možné připojit pevný disk. Tentokráte však pouze externě pomocí USB portu. Přehrávat videa a hudbu je v televizoru možné také přes domácí síť.

Jednoduše stačí připojit multimediální centrum k routeru pomocí síťového kabelu a povolit v počítačích sdílení souborů. Pak už můžete na obrazovce televizoru prohlížet videa nebo fotky z libovolné sestavy. Stejným způsobem je možné samozřejmě přehrávat i hudbu.

Popcorn Hour PopBox V8 se vyznačuje velice jednoduchým nastavením, které zvládne i méně zkušený uživatel. Po připojení a prvním spuštění totiž proběhnou všechna důležitá nastavení jen pomocí pár kliků na dálkovém ovladači.

Klady: jednoduché a intuitivní nastavení

Zápory: pevný disk je možné připojit jen přes USB Cena: 3400 Kč

ASRock Vision: kompaktní PC s 3D obrazem

Sestava ASRock Vision 3D vypadá na první pohled jako obyčejný nettop, ale ve skutečnosti se jedná o velice výkonné PC, které je zabaleno ve velice kompaktní skříni. Srdcem počítače je rychlý procesor Intel Core i3 370M, který je taktován na frekvenci 2,4 GHz.

K dispozici má sestava také 4 GB operační paměti, 500GB disk a výkonnou grafickou kartu nVidia GeForce GT 425M. Ta podporuje technologii 3D Vision pro přehrávání trojrozměrného videa a standard DirectX 11.

Aby bylo možné na sestavě sledovat 3D obraz, je nutné dokoupit speciální polarizační brýle. Ty dokážou rozdělit obraz pro každé oko zvlášť. Tak se vytvoří trojrozměrný vjem. Technologie ale nepracuje se všemi televizory, pouze s těmi, které mají vyšší obnovovací frekvenci (alespoň 100 Hz).

Klady: výkon sestavy

Zápory: 3D brýle nejsou součástí balení Cena: 17 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vybrat nejlepší počítačovou sestavu

Léto je nejlepší čas na nákup počítačového hardwaru a sestav. Ceny jsou totiž zpravidla v celém roce nejnižší, protože prodeje v čase dovolených obchodníkům...

Výběr článků

Načítám