Hlavní obsah

Photokina 2016: Kolín nad Rýnem připomíná zoo plnou dronů

Novinky, jky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem

V německém Kolíně nad Rýnem je v tomto týdnu v plném proudu veletrh Photokina. Jak už samotný název napovídá, je zaměřený na fotografii, video a vše s tím spojené – od samotných aparátů, přes osvětlení, tisk až po nejmenší doplňky. Velký prostor byl nicméně věnován na letošním ročníku také dronům.

BEZ KOMENTÁŘE: Dron GoPro KarmaVideo: archív výrobce

 
Článek

Patrně největší rozruch se svým dronem způsobila v Kolíně nad Rýnem společnost GoPro, ta totiž ukázala svou prvotinu zvanou Karma. Jde o kvadrokoptéru, která je proti konkurenčním značkám nebývale univerzální. [celá zpráva]

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Dron GoPro Karma

Zařízení skutečně na první pohled vypadá jako dron, akční kameru je však možné snadno odmontovat i včetně stabilizátoru a s ní natáčet tzv. z ruky. Stabilizátor přitom bude fungovat velmi podobně jako selfie tyč. Stejně tak je samozřejmě možné vyjmout i samotnou kameru a přidělat ji například na helmu nebo popruh batohu.

GoPro Karma se začne prodávat na konci září za cenu 870 eur (23 500 Kč). Verze s přibalenou kamerou ale budou pochopitelně dražší.

Na svatební radovánky

Velmi živo bylo také u stánku společnosti AEE, která však v našich končinách nepatří k těm nejznámějším. Nejrůznějších dronů však na stánku tohoto výrobce bylo požehnaně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Bezpečný miniaturní dron vhodný výhradně do interiérů.

To by samo o sobě nebylo nic tak překvapujícího, kdyby mezi nimi nebyl také jeden s názvem Frizzbe. A ano, svým způsobem připomíná frisbee, takže je velmi pravděpodobné, že se chtěl někdo vyhnout problémům s copyrightem.

Novinka je určená výhradně pro vnitřní použití, celý vrtulový systém je schovaný pod plastovou ochranou. V době, kdy na nás budou vylétávat drony zpoza každého kroku, to je příjemný krok. Váží jen 249 gramů a stát bude 349 euro (9500 Kč). Primární určení má prý pro svatby či halové sportovní zápasy.

Nechyběl ani Hasselblad 

Dron byl k vidění také na stánku renomované společnosti Hasselblad, která se proslavila především svými středoformátovými přístroji. Přestože tyto fotoaparáty se používají na hodně specifické disciplíny – především reklamní a modelingovou fotografii – popularita dronů zlákala evidentně i Hasselblad.

I když v některých situacích může dron přijít opravdu vhod, skutečně se najde někdo, kdo na bezpilotní letoun připevní fotoaparát za milión korun českých? Na druhou stranu když máte na fotoaparát značky Hasselblad, můžete si případně nejspíš koupit i další hasselblad…

Brány veletrhu Photokina se v Kolíně nad Rýnem široké veřejnosti otevřely v úterý. Navštívit akci přitom bude možné až do neděle.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Když spatříte středoformát zavěšený k dronu, můžete s klidem říci, že jste už v životě viděli všechno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám