Hlavní obsah

Panasonic končí s výrobou čipů

Tokio

Japonský výrobce elektroniky Panasonic opouští výrobu polovodičů. Firma ve čtvrtek oznámila, že prodává svoji ztrátovou polovodičovou divizi tchajwanské společnosti Nuvoton Technology Corp. za 250 milionů USD (5,8 miliardy Kč).

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Panasonic, který začal vyrábět čipy ve spolupráci s nizozemskou firmou Philips v roce 1952, již v posledních letech prodal své továrny na polovodiče v Singapuru, Indonésii a Malajsii. Jeho polovodičová divize se v současnosti zaměřuje na čipy pro řízení spotřeby a senzory pro chytré telefony, auta a bezpečnostní kamery. Prodej by měl být dokončen v příštím roce.

Panasonic patřil kdysi mezi největší světové výrobce čipů. Nyní je však jeho výroba polovodičů ztrátová kvůli rostoucí konkurenci levnějších výrobců z Jižní Koreje a dalších asijských zemí. Japonská média uvedla, že tlak na ziskovost zvýšila také americko-čínská obchodní válka.

Startup vyvinul největší počítačový čip na světě. Poslouží umělé inteligenci

Hardware

Prodej je součástí plánu firmy snížit své fixní náklady do konce března 2022 o 100 miliard JPY (21,2 miliardy Kč) ročně sloučením výrobních míst a reorganizací ztrátových aktivit. Minulý týden firma uvedla, že do roku 2021 ukončí výrobu obrazovek z tekutých krystalů, která je rovněž ztrátová.

Panasonic se odklonil od spotřební elektroniky, která má nízkou ziskovou marži, a sází na produkty vhodné pro výrobce aut či automatizaci procesů v továrnách. Přesun jeho zaměření však zatím nezlepšil zisk, protože americko-čínská obchodní válka má negativní dopad hlavně na průmyslovou výrobu a globální automobilový trh klesá.

Firma Nuvoton se v roce 2008 oddělila od Winbond Electronics. Dodává čipy pro elektroniku, včetně počítačů a audiotechniky, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám