Hlavní obsah

OBRAZEM: Vyměňte počítačovou skříň za raketomet

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravdoví počítačoví nadšenci si často upravují své počítačové skříně podle oblíbených her, nebo hrdinů. Fantazii se v casemoddingu meze nekladou. Příkladem může být i projekt „Team Fortress 2 Sentry Mod“, který byl představen v pondělí. Zapomeňte na nudnou šedou počítačovou bednu, která se válí pod vaším stolem. Místo toho si postavte třeba raketomet.

Článek

Z anglického slova mode (styl, způsob) a case (skříň, krabice) vznikl výraz zahrnující úpravu počítačové skříně jak po vizuální, tak i po funkční stránce. Většinou však dominuje estetické hledisko, neboť to divák ocení spíš než dokonalou funkčnost ohavné plechové obludy.

Upravovat na počítačové skříni lze ledacos. Od základního barvení, přes populární vyřezávání otvorů pro okna v bočnicích, až po naprosté přebudování a reorganizaci komponent. Výstavba vlastní skříně, případně zasazení počítače do jiného prostředí, jako je rádio či kufřík, se taktéž často považuje za casemodding.

Proč stylizovat počítač

Důvodů může být určitě velmi mnoho. Především však jde o možnost se umělecky realizovat v přetechnizované době. Ruku v ruce s tím jde také o exhibicionismus, který dřímá v každém z nás a který je možné touto okázalou formou nechat beztrestně vykouknout z jinak skryté hloubi duše.

Častokrát jde také o snahu sladit počítač s okolním prostředím. Například v obývacím pokoji často působí šedá krabice počítače jako rušivý nežádoucí element, který si nezadá s nenápadností neobarokní vilky uprostřed Českého ráje.

Vyrábíme raketomet

K výrobě raketometu budeme potřebovat především velkou dávku trpělivosti a dosti šikovné ruce.

Rozhodně bychom ale neměli zapomenout na důležité součástky, jako je například květináč.

Ten poslouží jako uložiště pro základní desku, grafickou kartu a ostatní hardware.

Nosným pilířem celého projektu ale bude především dřevo. Tento materiál je dostatečně tvárný. Dokážeme si z něj tedy vykouzlit takřka libovolný tvar.

Po hodinách broušení, lakování a leštění nezbývá než se kochat výsledkem.

Samozřejmě až potom, co doladíme všechny nezbytné detaily, jako jsou například náboje.

Z bezpečnostních důvodů je dobré použít ostré náboje, kdybyste byli během práce na počítači napadeni.

Krom malorážných nábojů se raketomet pochopitelně neobejde bez samonaváděcích střel.

Pokud se vám bude zdát kulomet jako příliš malé zpestření pracovního stolu, můžete se pokoušet vymýšlet další vybavení, bez kterého se neobejdete.

Původ casemoddingu

Casemodding se zrodil v zaprášených dílnách nadšenců a kutilů. Od té doby uteklo ale příliš času, než aby společnosti vyrábějící komponenty nepřišly s nápadem utrhnout si kus slávy a hlavně peněz pro sebe. Existují dokonce firmy specializující se na doplňky pro casemodding. Za všechny jmenujme třeba Thermaltake, Sunbeamtech nebo Akasa.

Ty vyrábějí různá udělátka vylepšující jak vzhled, tak i funkčnost plechového miláčka. Mezi základní zboží patří všemožné osvětlovací trubice a světýlka, která jsou schopná například blikat do rytmu hudby, ale najdeme zde i méně konvenční výrobky typu cigaretový popelník s autozapalovačem do počítače, případně USB ohřívač kafe. Prosklené skříně jsou dnes již standardem.

Kompletní návod na výrobu naleznete v anglickém znění na stránkách výrobce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám