Hlavní obsah

Nová éra televizních konzolí startuje

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší výkon, věrnější grafika a možnost hrát při nastavení větších detailů. To všechno slibují herní konzole nové generace. Během listopadu odstartuje postupně prodej čtyř různých novinek, čímž začne bez nadsázky nová éra televizního hraní.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

Jako první se na pultech obchodů objeví dva nové Xboxy, jejich prodej oficiálně startuje již v úterý. Případní zájemci za Xbox Series X, který je označován jako nejvýkonnější herní konzole na světě, zaplatí 13 499 Kč. Odlehčená verze Xbox Series S bude stát 7999 Kč.

Přesně za týden – ve čtvrtek 12. listopadu – odstartuje prodej dvou nových PlayStationů s číslovkou pět v názvu. Platí to nicméně jen pro vybrané státy, do Česka a zbytku světa dorazí konzole nové generace od společnosti Sony až o týden později.

PlayStation 5 se bude nabízet také ve dvou provedeních. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč.

Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně bude Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Nový Xbox Series XVideo: archív výrobce

Atraktivnější cenovka

Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je také novinka daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Atraktivnější cenovky dosáhl Microsoft vcelku jednoduše, snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku.

Novinka nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 512 GB. Grafické jádro bude podporovat ray tracing, tedy věrnější grafiku. Konzole bude schopna přirozeněji vykreslovat stíny, světla a odlesky. Výkonu by Xbox Series S měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak bude konzole nabízet dostatek systémových prostředků pro převod her z full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K však bude stavěna spíše konzole Series X.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Sony vsadilo na jiný recept

To Sony zvolilo zcela jiný recept. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. Cena levného modelu je tedy vyšší než v případě Xboxu Series S, ale výkon je v případě obou konzolí od Sony zcela totožný. Za zmiňovanou částku 10 790 Kč tedy případní zájemci získají úplně stejný herní komfort jako v případě dražší pětky.

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Nintendo překvapilo

Přestože největší souboj o přízeň hráčů jednoznačně svedou před Vánocemi společnosti Microsoft a Sony, překvapivě slavit může také společnost Nintendo. Její konzole Switch si odbyla premiéru sice již v roce 2017, ale prodeje neustále rostou – dokonce i nyní před Vánocemi, kdy se konkurence chystá uvést nové modely.

Switch se nabízí ve dvou různých provedeních. Standardní verze je v podstatě hybridní systém, se kterým je možné hrát nejen doma u televizoru, ale také na cestách. Toto zařízení je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, neboť na doma i na cesty stačí jen jedno.

Od loňského roku nicméně Nintendo láká také na konzoli Switch Lite. Jak již název napovídá, jde o odlehčený model, jenž nemá takové ambice jako jeho starší bratříček. Primárně je novinka určena pro hraní na cesty. Právě proto se hráči musí smířit s absencí odnímatelných ovladačů. Využít nemohou ani speciální dokovací stanici, díky níž by bylo možné proměnit konzoli v televizní systém.

V obchodech se v současnosti nabízejí oba zmiňované modely. Hybridní Switch vyjde na 9190 Kč, zatímco za nový Switch Lite případní zájemci zaplatí 5590 Kč.

Konzole Nintendo Switch a Switch LiteVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám