Hlavní obsah

Špičkový výkon, nebo atraktivnější cenovka? Levné konzole řeší Sony a Microsoft odlišně

Novinky, Ondřej Husák

Jaký je ten správný recept na levnou konzoli? To se ukáže už letos před Vánocemi, kdy změří síly společnosti Sony a Microsoft. Oba podniky totiž kromě špičkových konzolí budou lákat také na cenově dostupné modely. Každý k atraktivnější nabídce ale přistupuje úplně jinak.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

Už nyní je jasné, že vůbec nejlevnější konzoli nové generace nabídce Microsoft. Americký softwarový gigant si totiž za základní Xbox Series S naúčtuje pouze 7999 Kč. Pro úplnost dodejme, že vrcholné provedení Xbox Series X vyjde případné zájemce na 13 499 Kč.

Atraktivnější cenovky dosáhl Microsoft vcelku jednoduše, snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku.

Nedostatek PlayStationů? Problémy s výrobou nemáme, tvrdí Sony

Hardware

To Sony zvolilo zcela jiný recept. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. Cena levného modelu je tedy vyšší než v případě Xboxu Series S, ale výkon je v případě obou konzolí od Sony zcela totožný. Za zmiňovanou částku 10 790 Kč tedy případní zájemci získají úplně stejný herní komfort jako v případě dražší pětky.

V řádcích níže se na hardwarovou výbavu všech zmiňovaných novinek podíváme trochu blíže.

Foto: archív výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X)

Co budou umět nové Xboxy?

Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně bude Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Nový Xbox Series XVideo: archív výrobce

PlayStation 5 pod drobnohledem

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám