Hlavní obsah

Máme nejrychlejší dynamickou paměť, tvrdí IBM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

IBM představila zcela novou technologii paměti na čipu s velmi krátkou přístupovou dobou - údajně vůbec nejkratší, jaké kdy bylo dosaženo u paměti eDRAM (embedded dynamic random access memory). Model "systému na čipu" projektovaných v laboratořích IBM by měl urychlit výkon vícejádrových procesorů, grafiky i sítí a zároveň šetřit energii.

Článek

Nová technologie vychází z technologie křemíku na izolantu (SOI). Zvyšuje výkon mikroprocesorů ve vícejádrových systémech a urychluje grafiku v hrách, síťových a multimediálních aplikacích, jež intenzivně pracují s obrazem.

Paměťové moduly eDRAM mají být hlavní součástí 45nm mikroprocesorů IBM a budou k dispozici od roku 2008.

Inovovaná technologie eDRAM od IBM, která používá zátěžově odolný 65nm SOI (Sillicon-on-Insulator), zvyšuje výkon paměti na čipu - "zabírá přitom asi třetinu místa a spotřebuje jednu pětinu energie v pohotovostním režimu oproti konvenční paměti SRAM (static random access memory)," řekli představitelé společnosti na konferenci International Solid State Circuits Conference (ISSCC). 

"Tímto průlomovým řešením spojovacího článku mezi procesorem a pamětí IBM efektivně zdvojnásobuje výkon mikroprocesorů a překračuje tak veškeré možnosti klasické miniaturizace prvků," uvedl Dr. Subramanian Iyer, ředitel vývoje 45nm technologie ve společnosti IBM. 

Specifikace technologie eDRAM

  • Velikost buňky: 0,126 mm2
  • Napájení: 1 V 
  • Efektivita výroby: 98,7%
  • Mřížka (tile): 1K RowX16 Col X146 (2Mb)
  • Odběr proudu: 76 mW
  • Udržovací odběr v úsporném režimu: 42 mW
  • Doba náhodného cyklu: 2ns
  • Latence: 1.5ns

Paměti eDRAM se ve světě počítačů prosadí se stejným dopadem jako například materiál high-k, který zlepšuje funkci tranzistoru a dovoluje zvýšit jeho pracovní kmitočet (s high-k pracuje AMD), jako měděné vodiče na čipu či jádra s křemíkem na izolantu a s kombinací křemíku a germania (Si-Ge), doufá IBM. 

Reklama

Výběr článků

Načítám