Hlavní obsah

Klávesnice je přežitek, ukazuje Lenovo s novým notebookem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z nejzajímavějších notebooků, který se ukázal na právě skončeném veletrhu IFA, byl model Yoga C930 od společnosti Lenovo. Ten totiž dává vale klasické klávesnici a nahrazuje ji druhým displejem. Možnosti tohoto stroje se tak značně rozšířily.

Foto: archív výrobce

Yoga C930

Článek

Druhý displej, který se nachází na místě klávesnice, je totiž vyroben z elektronického papíru. Přednosti této technologie jsou dobře známé už několik let, elektronický papír se totiž používá u drtivé většiny čteček elektronických knih.

Monitory s touto technologií jsou prakticky vždy černobílé. Obrazovka u nich zpravidla nebývá podsvícená, díky čemuž je takový panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit.

Foto: archív výrobce

Yoga C930

A v tomto duchu je vyrobena také klávesnice u modelu Yoga C930, pochopitelně je virtuální – podobně jako u tabletů a chytrých telefonů. Obří dotyková plocha tedy může být v praxi využita totiž také pro psaní poznámek perem nebo kreslení. Celý stroj se navíc může snadno proměnit na energeticky šetrnou čtečku elektronických knih, stačí vypnout hlavní displej.

Zařízení staví na platformě Snapdragon 850 Mobile Compute Qualcomm, operačním systému Windows 10 a slibuje až 25hodinovou výdrž při přehrávání videí. Nechybí ani další přednosti známé z řady Yoga, konkrétně tedy konvertibilní konstrukce s 360° panty.

V prodeji během podzimu

Díky tomu je možné zařízení používat ve čtyřech různých režimech, a to v první řadě jako notebook. Jediným pohybem jej pak snadno proměníte v tablet. Další dvě možnosti jsou stojánek nebo stan. Stojánek je ideální volbou pro prohlížení obrázků nebo sledování filmů, režim stan je vhodný například pro videochat.

Základní varianta modelu Lenovo Yoga C930 by se měla v obchodech nabízet za částky okolo 25 000 korun, s dostupností se přitom počítá v průběhu letošního podzimu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám