Hlavní obsah

Jak se měnil svět chytrých hodinek

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu se bude konat velká tiskovka společnosti Samsung, na které bude k vidění celá řada novinek. Vedle očekávaných chytrých telefonů Galaxy Note by si podle neoficiálních informací měly odbýt premiéru také chytré hodinky Galaxy Gear. Sluší se připomenout, jak si razily hodinky jihokorejského elektronického gigantu cestu napříč trhem.

Foto: archív výrobce

Galaxy Watch Active2

Článek

Galaxy Gear

První chytré hodinky od Samsungu totiž vznikly ještě dříve, než pro ně společnost Google udělala vlastní operační systém, konkrétně v roce 2013. S trochou nadsázky se dá říci, že jihokorejský elektronický gigant vstoupil do světa nositelností ještě dříve, než se z tohoto segmentu trhu stal celosvětový fenomén.

Samsung proto upravil běžně dostupnou ROM s Androidem 4.3 pro účely hodinek, a tím tak trochu předběhl dobu. S odstupem času Samsung hodinky aktualizoval na zcela nový operační systém Tizen. Ten byl navržen primárně pro hodinky, a mimo Galaxy Gear Live, což byly hodinky z roku 2015 běžící na Androidu Wear, jej Samsung u chytrých hodinek používá dodnes.

Super AMOLED displej s úhlopříčkou 1,6 palce nabídl rozlišení 320 x 320 pixelů, v řemínku byl dokonce umístěn dvoumegapixelový fotoaparát pro zachycení momentek.

Foto: archív výrobce

Galaxy Gear

Lákadla moderních chytrých hodinek

Testy

Gear S

Model Gear S působí dodnes futuristicky. Jako snad jediný na trhu totiž nabídl zakřivený displej, který plynule kopíroval zápěstí ruky. Samsung tentokrát použil dvoupalcový Super AMOLED displej s rozlišením 480 x 360 pixelů a protáhl ho  do obdélníku.

Díky tlačítku pod displejem to skutečně vypadalo, že s sebou nosíte miniaturní smartphone. Zdání neklamalo, do hodinek jste mohli vložit nanoSIM kartu, vyřizovat z nich hovory, psát textovky na miniaturní klávesničce a využívat internetové spojení přes 3G sítě. A díky zvýšené odolnosti IP67 vám při nošení hodinek nevadil ani déšť.

Lokální konektivitu obstarávalo Bluetooth a wi-fi, pod výkon se podepsal dvoujádrový Snapdragon 400 s 512MB operační pamětí. Úložná kapacita hodinek byla 4GB, přísun energie zajišťovala 300mAh baterie, která se nabíjela přes nacvakávací kolébku.

Foto: archív výrobce

Gear S

Gear S2

Hodinky řady Gear S2 se do prodeje dostaly ve dvou variantách, které se odlišovaly pouze zvolenými materiály, řemínky a tvarem těla. Gear S2 Classic se chtěl co nejvíce podobat běžným náramkovým hodinkám, Gear S2 zase vypadal jako sportovně laděná varianta.

V obou případech byl hlavním lákadlem 1,2“ kruhový Super AMOLED displej s rozlišením 360 x 360 pixelů, kolem něhož byla poprvé k dispozici otočná luneta, která značně zrychlila ovládání uživatelského rozhraní operačního systému Tizen. Od té doby Samsung otočenou lunetu u svých hodinek používá neustále, tedy až na řadu Galaxy Watch Active, která je jakýmsi předělem mezi chytrými hodinkami a náramky.

Na vnitřní straně byl u Gear S2 k dispozici měřič srdečního tepu, samotné tělo hodinek splňovalo odolnostní normu IP68, takže jste s nimi mohli po omezenou dobu i do sladké vody. Výpočetní výkon obstarával Exynos 3250 s 512MB RAM, úložiště bylo opět 4 GB. A baterie? Ta se u obou verzí hodinek zastavila na metě 250 mAh, hodinky se v Česku prodávaly pouze v Bluetooth verzi, 3G varianta s integrovaným GPS se do Česka nedostala.

Foto: archív výrobce

Chytré hodinky Samsung Galaxy Gear S2 ve dvou různých edicích

Galaxy Watch

I když Samsung nabídl eSIM již u zmiňovaných Gear S2 a následně i u nástupnické generace Gear S3, až u Galaxy Watch se funkce dostala i do Česka. Do hodinek šel nahrát eSIM profil se samostatným telefonním číslem a přístupem na internet přes LTE sítě, takže jste měli, de facto, na zápěstí samostatný smartphone.

Hodinky se na trhu objevily ve 42 a 46mm variantě, které se lišily zejména kapacitou baterie a úhlopříčkou displeje. Větší verze hodinek určená spíše pánskému osazenstvu dostala 1,3“ AMOLED displej a 472mAh akumulátor, menší verze s 1,2“ AMOLEDem, která imponovala spíše ženám, měla integrovanou podstatně menší 270mAh baterii. Zobrazovací panel byl kryt sklem Gorilla Glass DX+.

Hodinky byly poháněny dvoujádrem Exynos 9110 o taktu 1,5 GHz a doplněné 1,5 GB (v případě LTE verze s eSIM) nebo 768MB operační pamětí. U obou variant byla použita stejná 4GB úložiště. Komunikaci s okolím zajišťovalo Bluetooth 4.2, NFC či Wi-Fi b/g/n. Součástí hodinek byla i GPS.

Na těle byla zachována otočná luneta, zůstala i zvýšená odolnost dle standardů MIL-STD810G a 5ATM. Ve vodě se navíc automaticky aktivoval režim Vodní zámek, který zamkl interakci s displejem. Příjemným bonusem byla off-line navigace s mapami Česka přímo na zápěstí či možnost vyřizovat hovory přes hlasitý odposlech či Bluetooth sluchátko.

Foto: archív výrobce

Galaxy Watch

Galaxy Watch Active 2

Řada Galaxy Watch Active je na pomezí segmentu chytrých hodinek a fitness náramků, což bylo vidět zejména u drobnější první generace hodinek. U Watch Active 2 dal Samsung na výběr mezi menší 40mm a větší 44mm variantou. Chybějící mechanickou lunetu Samsung nahradil lunetou digitální, která na hodinkách nezabírala místo, a byla zajímavou alternativou k základní dotykové interakci. Kruhový displej lifestylových hodinek s rozlišením 360 × 360 pix byl opět kryt odolným sklem Gorilla Glass DX+.

Pomocí hodinek je možné díky mikrofonu a reproduktoru opět vyřizovat hovory přímo ze zápěstí, což původně Watch Active kvůli chybějícímu reproduktoru neuměl. Do výbavy se dostalo i NFC, Bluetooth povýšilo na verzi 5.0. 4GB úložišti sekunduje 768MB operační paměť, hodinky dostaly stejný procesor jako u Galaxy Watch. Watch Active 2 opět běží na operačním systému Tizen. Barva ciferníku se díky funkci My Style může přizpůsobit tomu, co aktuálně nosíte. Stačí se jen vyfotit telefonem, který je s hodinkami spárovaný. Watch Active 2 lze využít také využít jako dálkovou spoušť fotoaparátu či pro poslech hudby ze Spotify. V Česku se hodinky stále prodávají, a to v černé, růžovo-zlaté a stříbrné barevné variantě.

Foto: archív výrobce

Galaxy Watch Active2

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám