Hlavní obsah

Mobilní pomocník na zápěstí. Apple před pěti lety ukázal první chytré hodinky

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před pěti lety, 24. dubna 2015, začala společnost Apple prodávat své první chytré hodinky. Přestože podobná zařízení tehdy již nabízeli i další výrobci, americkému počítačovému gigantu se podařilo na trhu prosadit a zcela jej ovládnout.

Co umí první chytré hodinky od AppluVideo: archív výrobce

 
Článek

Před pěti lety se snažily zaujmout zákazníky vlastními modely již společnosti Samsung, Sony, Huawei či například Pebble. S trochou nadsázky se dá říct, že Apple v tomto segmentu trhu tehdy startoval prakticky od nuly.

Stále rostoucí popularita iPhonů nicméně rychle vyšvihla i první generaci Apple Watch rychle na výsluní. V podstatě kdokoliv měl smartphone s logem nakousnutého jablka, nepřemýšlel zpravidla o jiných hodinkách než o těch od Applu.

I díky tomu nyní americký počítačový gigant kraluje trhu s chytrými hodinkami, zhruba 50 % trhu totiž tvoří prodeje právě Apple Watch. Dalšími velkými hráči na trhu jsou společnosti Samsung, Fitbit, Huawei či Xiaomi, i když takových úspěchů jako Apple nedosahují.

Apple natáčel reklamu na nejnovější chytré hodinky i v Česku

Hardware

Pátá generace chytrých hodinek

Aktuálně láká Apple na chytré hodinky Watch Series 5. Ty by měly být ve všech ohledech lepší než předchůdce s pořadovým číslem čtyři. Patrně tím nejmarkantnějším rozdílem je funkce Always-On displej. Díky této vychytávce bude malá dotyková obrazovka neustále zapnutá a bude zobrazovat čas jako u skutečných hodinek.

Tato funkce by přitom neměla mít negativní vliv na celkovou výdrž baterie, protože v rámci Always-On displeje se obrazovka přepne do extrémně šetřícího módu, který radikálně omezí obnovovací frekvenci panelu.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Podle informací výrobce by tak hodinky měly vydržet na jedno nabití totéž co předchůdce – až 18 hodin. To v praxi znamená, že se bez elektrické zásuvky obejdou celý den. Na noc je ale bude nutné dávat do nabíječky.

Nejrůznějších vylepšení je nicméně u pětky daleko více, uvnitř hodinek se například nově ukrývá elektronický kompas. Nechybějí ani vychytávky, kterými se chlubili někteří předchůdci – hodinky používají tzv. next-gen akcelerometr a gyroskop, díky čemuž dovedou bezpečně identifikovat pád. Na to budou podle zástupců Applu navázány další aplikace, aby mohly v případě potřeby přivolat pomoc. Hodí se to pro sportovce, seniory a samozřejmě pro celou řadu dalších uživatelů.

Ceny Watch Series 5 startují na 11 690 Kč.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám