Hlavní obsah

IFA startuje tento týden. Tahákem budou chytré hodinky

– Berlín

Jedním z hlavních magnetů 53. ročníku veletrhu zábavní a spotřební elektroniky IFA v Berlíně budou chytré hodiny od Samsungu. Jihokorejský výrobce tam svou netrpělivě očekávanou novinku premiérově představí už tuto středu během novinářských dnů. Na samotném veletrhu se pak od 6. do 11. září bude prezentovat přes 1440 vystavovatelů.

Foto: ifa-berlin.com

Organizátoři odhadují, že tento rok se na Mezinárodní výstavě audiovizuální techniky, jak se IFA oficiálně nazývá, uzavřou obchody za více než 3,8 miliardy eur (97,7 miliard Kč).

Článek

Organizátoři na tiskové konferenci na berlínském výstavišti slíbili pro letošní ročník tolik produktových novinek jako nikdy v minulosti. Hitem by ale měla být premiéra chytrých hodinek nazvaných Galaxy Gear. "Je to pro nás velká čest," řekl ředitel veletrhu Jens Heithecker.

"Jsme velmi rádi, že tu vůdčí světové koncerny představují své nové produkty. Chytré hodinky a IFA zaměřená na chytré technologie jdou navíc dobře dohromady," dodal.

Flexibilní displej nebude

Podobu této novinky zatím obestírá tajemství. Samsung dosud pouze prozradil, že hodinky nebudou mít flexibilní displej, jak se v médiích spekulovalo. Podle nepotvrzených informací by měly být vybavené obrazovkou s úhlopříčkou 2,5 palce (6,3 centimetru) a rozlišením 320 x 320 pixelů, k tomu integrovaným reproduktorem a kamerou v náramku.

Vzhledem k velikosti displeje budou tyto hodinky údajně umožňovat ovládání prsty, důvěrně známé uživatelům chytrých mobilních telefonů, nebude ale prý možné na nich psát text.

Samsung si od Galaxy Gear slibuje další výrazný impulz pro telekomunikační odvětví. Současně si připíše úspěch v celosvětovém soupeření s americkým gigantem Apple, který podobné zařízení nazvané iWatch teprve vyvíjí a na trh by ho měl uvést až příští rok. Na technologii spojující funkce hodinek a chytrého mobilního telefonu pracují i další konkurenti. [celá zpráva]

Chytré hodinky se objevily už před několika lety

S nápadem chytrých hodinek přišel jihokorejský elektronický gigant už v roce 2009. Model S9110 se ovládá pomocí 1,76palcového dotykového displeje, který nahradil tradiční hodinkový ciferník. Pro příjem a položení hovoru jsou na boku zařízení umístěna tři ovládací tlačítka.

Foto: Samsung

Samsung S9110

Telefonovat je s hodinkami možné díky zabudovanému reproduktoru s mikrofonem. Voláte podobně, jako s hlasitým odposlechem na běžném mobilním telefonu. Případně také pomocí bezdrátového handsfree, které se jednoduše připojí pomocí technologie bluetooth.

Mezi další zajímavé funkce se řadí například vestavěný MP3 přehrávač, rozpoznání hlasu, podpora datových přenosů GPRS, synchronizace s počítačem nebo například možnost pracovat se svými e-maily přes Outlook.

Podle Heitheckera chytré hodinky zapadají do trendu veletrhu, který budou letos znovu určovat hlavně spotřebiče propojené s internetem - od televizí po kuchyňské aplikace. Organizátoři odhadují, že tento rok se na Mezinárodní výstavě audiovizuální techniky, jak se IFA oficiálně nazývá, uzavřou obchody za více než 3,8 miliardy eur (97,7 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám