Hlavní obsah

Hráči mají novou modlu. GeForce RTX 3090 je nejvýkonnější grafika na světě

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia oficiálně odhalila novou grafickou kartu GeForce RTX 3090, která se má stát bez nadsázky novou hráčskou modlou. Při poměrně zajímavé ceně nabídne totiž výrazně vyšší výkon než předchůdce. Má jít o nejrychlejší herní grafiku na trhu.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Článek

Nové grafice se přezdívá BFGPU, tedy Big Ferocious GPU – velká divoká grafika. Výrobce tím chce dát najevo, jak velký mezigenerační skok tato karta udělala.

Doposud totiž nejvýkonnější kartou pro hráče byl model GeForce RTX 2080 TI, ještě vyšší pracovní tempo nabídl model Titan RTX, který byl však určen spíše pro sofistikované výpočty ve vědecké sféře. A novinka s jádrem RTX 3090 strčí díky svižnému pracovnímu tempu oba zmiňované modely do kapsy.

Nepočítá se ani s AMD. Intel není jediný, komu dá Apple vale

Hardware

O polovinu výkonnější než dosavadní top model

Za vysoký výkon vděčí novinka novým streamingovým multiprocesorům. To je hlavní stavební kámen nejrychlejší a nejúčinnější grafiky na světě, která nabízí dvojnásobnou FP32 propustnost oproti předchozí generaci a 30 TFLOPS výpočetního výkonu. V praxi by tak měla být RTX 3090 o 50 % výkonnější než Titan RTX, který byl označován doposud jako nejvýkonnější karta na světě.

Karta je tedy stavěná na plnohodnotné hraní v rozlišení 8K, a to při 60 snímcích za sekundu. Reálné testy výkonu budou ale pochopitelně k dispozici teprve až po uvedení novinky na trh.

Karta bude mít ve výbavě dokonce tlumič. Tříslotový, dvojosý, průtokový design je až desetkrát tišší než Titan RTX a dokáže grafické jádro držet až o 30 °C chladnější. 24 GB GDDR6X paměti dokáže zvládnout i ty nejnáročnější AI algoritmy a masivní zátěž při tvorbě obsahu.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3090

Levněji než předchůdce

Na pultech obchodů se první grafiky s jádry GeForce RTX 3090 objeví 24. září. K dispozici přitom budou v provedení od různých výrobců, například Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac.

Výrobcem doporučená cena 40 999 Kč. Modely s upraveným chlazením a přetaktovanými jádry budou pochopitelně o několik tisíc dražší. I když se pořizovací cena může zdát vysoká, předchozí vlajková loď Titan RTX byla ještě dražší, stála 69 500 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Na trh se chystají stovky nových notebooků

Hned několik stovek notebooků by se mělo v nadcházejících týdnech objevit na pultech obchodů, a to i těch tuzemských. Vděčit za to můžeme především...

Hraní za předplatné je stále populárnější

Už od září budou moci využívat tuzemští uživatelé novou streamovací herní službu od Microsoftu. Na podobné cloudové platformy, které nabízejí neomezené hraní...

Výběr článků

Načítám