Hlavní obsah

Hraní za předplatné je stále populárnější

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od září budou moci využívat tuzemští uživatelé novou streamovací herní službu od Microsoftu. Na podobné cloudové platformy, které nabízejí neomezené hraní za měsíční předplatné, lákají nicméně už i další společnosti.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Cloudové hraní zvané jednoduše xCloud zamíří kromě našich luhů a hájů také do dalších 21 zemí, a to včetně Slovenska. Dostupné bude už od 15. září.

„Zpřístupnění cloudového hraní v Xbox Game Passu Ultimate je součástí pokračujícího úsilí Xboxu zaměřit vše na hráče a zbavit hraní bariér. Game Pass lidem pomáhá objevovat a hrát skvělé tituly a společně se u nich bavit na vícero typech zařízení,“ prohlásil Kareem Choudhry, viceprezident Microsoftu odpovědný za Project xCloud.

Project xCloud by měl být v podstatě streamovací herní službou. Uživatelé za určitý poplatek budou moci využít výpočetní výkon počítačů Microsoftu, který je pro chod moderních her nezbytný, a na svém zařízení si pak zobrazí už jen samotnou hru.

Hrát je díky cloudu možné i na starších a pomalých strojích.

V podstatě jedinou podmínkou tak bude rychlé internetové připojení, aby mohl být obraz přenášen ve vysokém rozlišení a se všemi detaily. Takto streamovanou hru by mělo jít bez problémů pustit i na pomalejších počítačích nebo průměrných chytrých telefonech a počítačových tabletech.

Hned v první vlně bude dostupných více než 100 různých her, chybět mezi nimi nebude například Destiny 2, Yakuza Kiwami 2 a Grounded. „V rámci partnerské spolupráce se společnostmi Samsung, Razer, PowerA, 8BitDo a NACON nabídneme ke cloudovému hraní skvělé doplňky,“ konstatoval Choudhry.

„Hráči si mohou vyzkoušet první měsíc předplatného Xbox Game Pass Ultimate jen za 25,90 Kč / 1 €. Kromě novinky v podobě cloudového hraní Xbox Game Pass Ultimate dále zahrnuje přístup k více než 100 vysoce kvalitních her jak pro konzole, tak PC, exkluzivní členské slevy, akce a perky, stejně jako členství Xbox Live Gold umožňující hraní s přáteli napříč různými zařízeními,“ uzavřel Choudhry.

Cloudové hraní od Microsoftu zamíří v září do Česka

Hry a herní systémy

Roky ladění a vylepšování

Na hraní za předplatné láká také společnost Nvidia, cloudová služba se jmenuje GeForce Now. Jednou z takových služeb je GeForce Now, kterou provozuje společnost Nvidia. Ta existuje již několik let, teprve letos na jaře ji tvůrci zpřístupnili všem uživatelům, dříve byla pouze na pozvánku. Využívat tak GeForce Now může prakticky jakýkoliv majitel PC či Macu, hrát je ale možné také na televizorech s připojenou konzolí Shield či na chytrém telefonu s platformou Android.

Tvůrci se startem služby tolik otáleli, protože se snažili vyladit jednotlivé parametry tak, aby uživatelé nepoznali rozdíl mezi hraním na PC a v cloudu. A to se jim podle všeho nyní skutečně podařilo. Ihned po přihlášení se uživatelé mohou okamžitě připojit ke svým knihovnám v mnoha populárních herních obchodech a prostřednictvím internetu hrát prakticky jakýkoliv titul. Podporováno jich je již více než tisíc.

Foto: archiv tvůrců

Služba GeForce Now je dostupná na celé řadě zařízení.

Zástupci podniku při otevření služby všem uživatelům prohlásili, že „jde o první herní PC, u kterého odpadá starost o upgrady“. Aktualizace her, patche a Game Ready ovladače se stahují a instalují automaticky, takže jsou hráči vždy pouhý zlomek okamžiku od svých oblíbených her.

Hraní v cloudu od Nvidie je vyjde na 139 Kč měsíčně. Nutné je ale koupit licenci na celý rok, která tedy stojí 1668 Kč. Prvních 90 dní nicméně nabízí výrobce na zkoušku zadarmo.

Chystá se i Google

Vlastní službu chystá přinést do Česka také Google, zatím ji však nabízí pouze v zahraničí. Hlavním lákadlem herní služby Stadia od společnosti Google mají být dvě různé varianty – placená a bezplatná. První zmiňovaná byla spuštěna loni v listopadu, případní zájemci za ni zaplatí 9,99 dolaru měsíčně, což je v přepočtu necelých 230 Kč.

O té druhé zatím tvůrci příliš nemluví. Zatím není jasné to, za jakých podmínek bude možné bezplatnou variantu získat. Lze nicméně předpokládat, že počet spustitelných her bude ve verzi zadarmo omezen, stejně tak se patrně budou hráči muset smířit se zobrazovanou reklamou.

Foto: archív výrobce

Multimediální centrum ChromeCast Ultra s herním ovladačem ke službě Stadia

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Staré iPhony mají cenu zlata. Díky jediné hře

Nečekaný vývoj má spor mezi společností Apple a herním studiem Epic Games, kvůli němuž už není možné na iPhony a iPady nainstalovat titul Fortnite. Lidé, kteří...

Výběr článků

Načítám