Hlavní obsah

Co budou umět nejlepší chytré telefony

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možnosti chytrých telefonů posouvají výrobci rok od roku dál – nabízejí vyšší výkon, lepší fotoaparáty a celou řadu dalších vylepšení. Díky specifikaci chystaného čipu Snapdragon 888 můžeme nahlédnout pod pokličku připravovaných nejlepších telefonů. Co budou umět?

Foto: archív výrobce

Snapdragon 888

Článek

Alespoň v rychlosti připomeňme, že procesor Snapdragon 888 se má objevit hned zkraje příštího roku v nejlepších telefonech na trhu. Půjde totiž – alespoň podle dosavadních předpokladů – o nejvýkonnější mobilní čipset.

Společnost Qualcomm společně s některými parametry nového srdce prémiových smartphonů zveřejnila také podrobnosti o tom, co všechno tento procesor zvládne. Jinými slovy to znamená, že se můžeme podívat na teoretickou hardwarovou výbavu chystaných vlajkových lodí.

Samsung odhalí kladivo na nového vládce mobilního světa

Hardware

Fotoaparáty s obřím rozlišením

Telefony budou moci být díky novému čipsetu vybaveny až 200megapixelovými fotoaparáty. Zajímavé je i to, že budou schopny naráz pořizovat záznam až ze tří objektivů najednou. Videa v rozlišení 4K tak bude teoreticky možné pořizovat současně ze zmíněných tří objektivů, díky čemuž získáme různé úhly záběru.

Výkon procesoru bude stačit zároveň na to, aby telefon dokázal pořídit během jediné sekundy 120 fotek v rozlišení 12 MPx. Pořizovat zároveň bude možné videa v rozlišení až 8K při 30 snímcích za sekundu, respektive při 120 fps v rozlišení 4K. Počítá se přitom i se standardem HDR 10+.

Výrobci budou moci telefony vybavit také novým rychlým nabíjením Quick Charge 5, které je kompatibilní až se 100W nabíječkami. Ve výbavě nových vlajkových lodí nebude chybět pochopitelně také 5G konektivita.

Špičkový výkon

Svou architekturou vychází Snapdragon 888 z letošního top modelu Snapdragon 865, proti němu by měl ale nabídnout citelně vyšší výkon. Celkem osm jader je tedy rozděleno do tří skupin. Nejvyšší výkon podává jedno jádro Cortex-X1, kterému sekundují další tři výkonná jádra Cortex-A78. Další čtyři jádra Cortex-A55 pak vynikají především svým úsporným provozem.

U nového Snapdragonu 888 ještě přesné takty nebyly zveřejněny, výrobce nicméně tvrdí, že výpočetní výkon je o 25 procent vyšší než v případě Snapdragonu 865. Ještě dramatičtější je nárůst grafického výkonu, díky jednotce Adreno 660 stoupl výkon například ve hrách o 35 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám