Hlavní obsah

Nový vládce mobilního světa odhalen, bude tepat v nejlepších smartphonech a tabletech

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nejvýkonnější mobilní čipset se doposud považoval Snapdragon 865 od společnosti Qualcomm, respektive jeho vylepšená verze Snapdragon 865+. Ten jsme mohli nalézt v těch nejlepších chytrých telefonech a tabletech na trhu. Nyní se na pulty obchodů chystá jeho nástupce – a dle očekávání půjde opět o nového vládce mobilního světa.

Představení herního smartphonu Asus ROG Phone 3Video: archív výrobce

 
Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že žádný nový telefon či tablet zatím ještě nebyl představen. Společnost Qualcomm pouze odhalila parametry nového čipsetu Snapdragon 888, který se již zkraje příštího roku stane tím nejlepším modelem v nabídce tohoto výrobce.

A očekávání jsou po právu vysoká. Však také aktuálně nabízený Snapdragon 865+ byl prvním mobilním čipem, kterému se podařilo překonat hranici 3 GHz. I díky tomu se současná generace těch nejlepších smartphonů opět přiblížila klasickým počítačům. Až do letošního roku totiž byly takto vysoké takty výsadou výhradně čipů v noteboocích a stolních PC.

Zmiňovaným pluskovým čipsetem je vybaven například aktuálně nejvýkonnější mobil ROG Phone 3 od společnosti Asus. Frekvenci 3,1 GHz však nabízí pouze jedno jádro z osmi u čipsetu Snapdragon 865+. Zbylých sedm jader je rozděleno do dvou skupin – tři běží na taktu 2,42 GHz a čtyři úsporná na frekvenci 1,8 GHz.

Je potřeba si uvědomit, že takto vysoké takty jsou pro mobilní zařízení stále ještě překážkou, i když se to nemusí na první pohled zdát. Notebooky a stolní počítače totiž není problém vybavit velmi účinnými chladiči, které si se svižnějším pracovním tempem poradí. Do těla kompaktních mobilů a tabletů se ale ventilátory nemají šanci vejít. Překročení 3GHz hranice lze tedy považovat za zlomový bod.

Foto: archív výrobce

ROG Phone 3

U nového Snapdragonu 888 ještě přesné takty nebyly zveřejněny, ale výrobce se nechal již slyšet, že novinka ve všech ohledech svého předchůdce překoná. Přímo z něj přitom svou stavbou vychází.

Celkem osm jader je tedy rozděleno do tří skupin. Nejvyšší výkon podává jedno jádro Cortex-X1, kterému sekundují další tři výkonná jádra Cortex-A78. Další čtyři jádra Cortex-A55 pak vynikají především svým úsporným provozem.

Výrobce tvrdí, že výpočetní výkon Snapdragonu 888 je o 25 % vyšší než v případě Snapdragonu 865. Ještě dramatičtější je nárůst grafického výkonu, díky jednotce Adreno 660 stoupl výkon například ve hrách o 35 %.

Na reálné testy z praxe si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Uvedení prvních tabletů a telefonů s novým čipsetem je naplánováno až na začátek příštího roku.

Foto: archív výrobce

Snapdragon 888

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám