Hlavní obsah

Cizí nápad dovedli k dokonalosti. A stali se z nich milionáři

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alex a Saul Kleinovi měli společného známého - Yonatana Raz-Fridmana. Všichni se nechali nadchnout miniaturním počítačem Raspberry Pi, který je možné koupit za méně než tisícovku. Levný stroj, jehož formát není větší než kreditní karta, se rozhodli vylepšit, díky čemuž se z nich stali milionáři.

BEZ KOMENTÁŘE: Sestavit skládačku Kano zvládne i počítačový analfabet

 
Článek

Samotný počítač Raspberry Pi je určený spíše pro technicky zručnější jedince než masovou distribuci. I proto se prodává bez počítačové skříně. To se ale rozhodli tvůrci ze společnosti Kano změnit. „Náš cíl byl zpočátku prostý, chtěli jsme Raspberry Pi přiblížit i obyčejným lidem, pro které pouhá základová deska s pár konektory nedávala žádný větší smysl,“ přiblížil zrození projektu Saul Klein.

Původní počítač Raspberry Pi proto vybavili kompletním potřebným příslušenstvím, díky čemuž si může kdokoliv postavit počítač i doma. „Kano jsme testovali i s dětmi, složit jej zvládli podle přiloženého obrázkového návodu i malí prvňáci,“ podotkl Klein.

Foto: archív výrobce

Sestavit celý počítač dohromady je díky ilustrovaným manuálům hračka.

Skládačka obsahuje jednak samotný počítač Raspberry Pi a jednak všechny potřebné kabely, napájecí adaptér, wi-fi přijímač do USB portu a v neposlední řadě i počítačovou skříň. V balíčku nechybí ani praktická klávesnice, kterou místo počítačové myši doplňuje prostorný touchpad. Podobným je v dnešní době vybavena i většina notebooků.

Počítač se samozřejmě neobejde bez operačního systému. Tradiční Windows na Raspberry Pi spustit v plnohodnotné podobě nelze, proto se tvůrci rozhodli vytvořit vlastní systém Kano postavený na Linuxu. U něj se soustředili především na výukovou část.

Foto: archív výrobce

Součástí balení je i klávesnice se zabudovaným touchpadem.

„Předpokládali jsme, že skládačku si koupí především lidé, kteří se budou chtít něco o počítačích naučit. Systém Kano proto v několika krocích naučí i naprostého IT analfabeta programovat vlastní aplikace,“ vyzdvihl jednu z hlavních předností novinky Klein.

A že se svým projektem nešlápli tvůrci vedle, se ukázalo před Vánocemi. Jejich projekt, na který sháněli finance prostřednictvím serveru KickStarter, se rozhodlo podpořit více než 13 tisíc lidí. Celkem si tak tým přišel na 1,5 miliónu dolarů (30,3 miliónu korun).

Zájem mezi lidmi je celkem pochopitelný, neboť každý, kdo přispěl alespoň částkou 119 USD (2400 Kč), získá v nadcházejícím roce vlastní počítačovou skládačku Kano. Kdy se počítačová skládačka Kano objeví ve volném prodeji, zatím tvůrci neprozradili.

Co umí sestava Raspberry Pi
Raspberry Pi je vybaven procesorem ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.K dispozici je 512MB operační paměť. Místo pevného disku využívá sestava paměťovou SD kartu, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Rozměry přístroje jsou 85,60 x 53,98 x 17 mm a hmotnost 45 gramů (bez počítačové skříně).K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. Podpora wi-fi je možná přes USB modul.

Počítačová skládačka Kano obsahuje:

:: ilustrované manuály k počítači a operačnímu systému Kano

:: systém Kano nahraný na 8GB paměťové kartě

:: kompaktní reproduktor

:: miniaturní PC Raspberry Pi

:: klávesnici Kano se zabudovaným touchpadem

:: počítačovou skříň

:: vrchní designový kryt skříně dle vlastního výběru

:: propojující kabeláž

:: napájecí adaptér

:: wi-fi adaptér do USB

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám