Hlavní obsah

Počítačová skládačka za 2000 Kč nadchla tisíce lidí

Novinky, zgl

Když se před lety začal prodávat počítač Raspberry Pi, jehož formát není větší než kreditní karta, zlákal ke koupi milióny lidí po celém světě. A není se čemu divit, za 700 Kč to byla bezkonkurenční nabídka. Nyní se snaží s tímto miniaturním PC uspět také britská společnost Kano, která jej nabízí v sadě jako unikátní skládačku.

BEZ KOMENTÁŘE: Sestavit skládačku Kano zvládne i počítačový analfabet

 
Článek

Více než sedm tisíc lidí už o novinku projevilo zájem prostřednictvím serveru KickStarter, který nápadití jedinci využívají k získávání investorů pro své projekty. Na rozjezd masové výroby tvůrcům přidali 837 000 USD, tedy bezmála 17 miliónů korun. Je pravděpodobné, že vybraná částka bude nakonec ještě vyšší, protože lidé mohou přispívat až do poloviny prosince.

Foto: archív výrobce

Počítačová skládačka Kano

Zájem mezi lidmi je celkem pochopitelný, neboť každý, kdo přispěje alespoň částkou 119 USD (2400 Kč), získá vlastní počítačovou skládačku Kano. Ta obsahuje jednak samotný počítač Raspberry Pi a jednak všechny potřebné kabely, napájecí adaptér, wi-fi přijímač do USB portu a v neposlední řadě i počítačovou skříň.

Foto: archív výrobce

Součástí balení je i klávesnice se zabudovaným touchpadem.

V balíčku nechybí ani praktická klávesnice, kterou místo počítačové myši doplňuje prostorný touchpad. Podobným je v dnešní době vybavena i většina notebooků. Třešničkou na dortu je pak operační systém Kano postavený na Linuxu, díky kterému by se měl prakticky kdokoliv snadno naučit programovat.

Herní titul Minecraft spuštěný v systému Kano

Kdy se počítačová skládačka Kano objeví ve volném prodeji, zatím tvůrci neprozradili. Drobní investoři, kteří přispěli na rozjetí masové výroby, ji však dostanou už na jaře příštího roku.

Foto: archív výrobce

Sestavit celý počítač dohromady je díky ilustrovaným manuálům hračka.

Co umí sestava Raspberry Pi
Raspberry Pi je vybaven procesorem ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.K dispozici je 512MB operační paměť. Místo pevného disku využívá sestava paměťovou SD kartu, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Rozměry přístroje jsou 85,60 x 53,98 x 17 mm a hmotnost 45 gramů (bez počítačové skříně).K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. Podpora wi-fi je možná přes USB modul.

Počítačová skládačka Kano obsahuje:

:: ilustrované manuály k počítači a operačnímu systému Kano

:: systém Kano nahraný na 8GB paměťové kartě

:: kompaktní reproduktor

:: miniaturní PC Raspberry Pi

:: klávesnici Kano se zabudovaným touchpadem

:: počítačovou skříň

:: vrchní designový kryt skříně dle vlastního výběru

:: propojující kabeláž

:: napájecí adaptér

:: wi-fi adaptér do USB

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám