Hlavní obsah

Čipů je nedostatek, TSMC přesto hlásí vyšší zisk

Tchaj-pej

Smluvní výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 13,8 procenta na 156,3 miliardy tchajwanských dolarů (121,6 miliardy korun), a přesáhl tak prognózy. Firma uvedla, že těží z rostoucí poptávky po čipech do chytrých telefonů a dalších přístrojů, kterou umocnila pandemie covidu-19, a dále z globálního nedostatku polovodičů.

Foto: Ann Wang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Více než dvě desítky analytiků v anketě společnosti Refinitiv v průměru čekaly, že čistý zisk za období od července do září dosáhne 149 miliard tchajwanských dolarů. Tržby firma v uplynulém čtvrtletí zvýšila o 22,6 procenta na 14,9 miliardy dolarů (325,7 miliardy korun).

Společnost rovněž potvrdila, že postaví závod v prefektuře Kumamoto na jihu Japonska. Výrobu v něm plánuje zahájit v roce 2024. Investice bude podle médií činit zhruba 800 miliard jenů (154,3 miliardy korun). Část nákladů na sebe vedle TSMC vezmou firma Sony a japonská vláda.

Apple bude muset omezit výrobu iPhonů 13. Nejsou čipy

Mobil

Akcie TSMC od začátku roku zpevnily o více než osm procent. Tržní hodnota firmy tak činí kolem 526,3 miliardy dolarů a je více než dvakrát vyšší než tržní hodnota Intelu a vyšší než tržní cena Samsungu, tedy dalších dvou velkých výrobců mikročipů.

Pokročilé čipy vyráběné společností TSMC se používají v různých zařízeních od špičkových chytrých telefonů, jako je nový iPhone 13 společnosti Apple, až po umělou inteligenci, automobily a širokou škálu spotřebního zboží nižší třídy.

Společnost TSMC a Tchaj-wan obecně hrají zásadní roli v úsilí o vyřešení celosvětového nedostatku čipů, který způsobila pandemie. Automobilky, včetně firmy Škoda Auto, jsou kvůli němu nuceny omezovat výrobu. Nedostatek klíčové součástky poškodil výrobce chytrých telefonů, notebooků i domácích spotřebičů.

Zdraží elektronika i automobily. Největší smluvní výrobce čipů zvýší ceny až o 20 procent

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám