Hlavní obsah

Plné obnovení dodávek čipů očekává slovenská centrální banka až v příštím roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Globální nedostatek mikročipů se letos patrně nepodaří vyřešit, situace by se mohla vrátit k normálu až ve druhé polovině příštího roku. V nejnovější analýze na to upozornili ekonomové slovenské centrální banky (NBS). Výpadku v dodávkách polovodičových součástek čelí například automobilky, včetně mladoboleslavské Škody Auto, na Slovensku pak hlavně závody skupiny Stellantis a Volkswagenu.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Po zlepšení situace v dodávkách čipů by produkce automobilek, jakož i dalších výrobních odvětví měla podpořit ekonomickou výkonnost eurozóny. Růst výroby nebude zaměřen pouze na uspokojení opožděných či nových objednávek, ale i na obnovu skladových zásob," uvedli ekonomové NBS.

Výroba vozidel v eurozóně, kam patří i Slovensko, se v prvním pololetí podle analýzy snížila o více než 30 procent, protože mnoho výrobců muselo přerušit produkci. Výrobci čipů upřednostnili při dodávkách polovodičů výrobce elektroniky.

Výrazné výkyvy ve výrobě vozidel se nevyhnuly ani Slovensku, které si loni udrželo v přepočtu na obyvatele pozici největšího výrobce aut na světě. Kvůli dopadům koronavirové krize přitom sjelo z linek čtyř slovenských továren méně vozidel než o rok dříve. Právě automobilový průmysl je hlavním motorem slovenské ekonomiky, která by se letos měla podle odhadů vrátit k růstu po loňském poklesu, prvním od globální ekonomické krize v roce 2009.

Krize hraje TSMC do karet. Největší výrobce čipů zvýšil tržby o pětinu

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám