Hlavní obsah

Apple si vytyčil nový cíl. Během jedné dekády chce dosáhnout klimatické neutrality

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Ambiciózní cíl si vytyčila společnost Apple, do roku 2030 – tedy během pouhé jedné dekády – chce dosáhnout úplné klimatické neutrality. V podstatě to znamená, že americký počítačový gigant bude muset zajistit, že jeho podnikatelské aktivity nebudou mít negativní dopad na stav ovzduší.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Netýká se to přitom pouze aktivit v USA, ale také v dalších zemích. „Již dnes je Apple klimaticky neutrální z hlediska svých globálních korporátních aktivit,“ prohlásili zástupci americké společnosti s tím, že do zmiňovaného roku 2030 „bude mít každé prodané zařízení Applu nulový klimatický dopad“.

Během deseti let bude muset Apple upravit především výrobu chytrých telefonů iPhone, tabletů iPad a počítačů Mac tak, aby nezatěžovala zbytečně klima naší planety. Podnik toho chce dosáhnout jednak snížením emisí z továren, ale například i prostřednictvím vysazování stromů, uvedla agentura Reuters.

Apple Silicon už mají vývojáři, první novodobý počítač se ukáže ještě letos

Hardware

Procesory s logem nakousnutého jablka

Výrobu amerického technologického gigantu čeká dramatická změna i kvůli tomu, že podnik chce do dvou let nabízet všechny své počítače s novými čipy Apple Silicon. Ty postupně nahradí v nabídce modely s procesory od Intelu.

První novodobý stroj by se na pultech obchodů měl objevit ještě letos před Vánocemi. Nové čipy Silicon jsou postaveny na architektuře ARM, kterou doposud využívala především mobilní zařízení.

„Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookům. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ prohlásil již dříve k novým čipům šéf Applu Tim Cook.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám