Hlavní obsah

Amálka a Barbora. Hledá se jméno pro nejvýkonnější český superpočítač

– Ostrava
Novinky, Ondřej Husák

Amálka či Barbora. To jsou jména, která hrdě nesly výkonné superpočítače v Česku. Ten zatím vůbec nejvýkonnější se bude v nadcházejících měsících stavět v Ostravě. Jméno zatím nedostal, vybrat jej totiž mohou přímo obyvatelé naší země. Informovali o tom zástupci Národního superpočítačového centra IT4Innovations, kteří budou extrémně výkonný stroj provozovat.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„U jmen bude hodnocena originalita a výstižnost. Nepřípustná jsou jména žijících osob, vulgarismy a názvy, které již jsou chráněné ochrannou známkou či jiným zákonným způsobem. Preferováno pak bude jednoslovné jméno, dobře znějící v českém i v anglickém jazyce, složené ze čtyř až osmi písmen, které nebude obsahovat speciální znaky či diakritiku,“ prohlásili zástupci centra IT4Innovations.

Každý člověk může přitom poslat prostřednictvím formuláře na webových stránkách až tři různé návrhy, a to až do 15. prosince. Vítězné jméno bude oznámeno o měsíc později. Hledání jména superpočítačové centrum spojilo i se soutěží, kdy za zaslané návrhy mohou lidé získat dva servery HPE nebo výkonný přístupový bod HPE.

Nejvýkonnější český superpočítač bude stát v Ostravě

Hardware

Zatím bezejmenný superpočítač se stane nejvýkonnějším superpočítačem v ČR s ambicí umístit se do 10. příčky v Evropě a 50. příčky na světě. Jeho výkon bude činit 15,2 PFlop/s. Díky tomu by měl být schopen za pár hodin spočítat stejně náročnou úlohu, která by jinak extrémně výkonným domácím počítačům trvala celý rok.

Obrovskému výpočetnímu výkonu odpovídají i použité součástky. Tento monstrózní stroj bude pohánět více než 100 000 procesorových jader a 250 TB operační paměti. K dispozici bude dále více než 3,8 milionu CUDA jader, 240 000 tensorových jader akcelerátorů NVIDIA A100 Tensor Core GPU s celkově 22,4 TB superrychlé HBM2 paměti. Samozřejmostí je i rychlá disková kapacita s výkonem 1 TB/s.

Více se o novém ostravském superpočítači, jehož pořizovací cena činí 14,86 milionu eur (400,85 milionu korun), dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Ostravský superpočítač se bude skládat z šesti hlavních částí:
univerzální část pro tradiční numerické simulace, kterou bude tvořit 720 počítačových serverů s celkovým teoretickým výpočetním výkonem 3,8 PFlop/s
akcelerovaná část tvořená 70 servery, přičemž každý z nich bude osazen 8 GPU akcelerátory s celkovým teoretickým výpočetním výkonem 11 PFlop/s pro standardní HPC simulace a až 150 PFlop/s pro výpočty umělé inteligence,
část navržená pro zpracování rozsáhlých datových souborů poskytující až 24 TB sdílené paměti a výkonem 74 TFlop/s,
36 serverů s celkovým výkonem 131 TFlop/s vyhrazených k poskytování cloudových služeb,
vysokorychlostní síť, která bude sloužit jak k propojení všech částí dohromady, tak i k propojení jednotlivých serverů rychlostí až 200 Gb/s,
rychlé datové úložiště poskytne kapacitu více než 1 PB pro vysokorychlostní ukládání uživatelských dat rychlostí až 1 TB/s, zejména pro simulace i výpočty v oblasti náročné datové analýzy a umělé inteligence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám