Hlavní obsah

Z herní konzole Ouya se stalo předražené těžítko

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Razer definitivně odstřihla konzoli Ouya od herních serverů. Ze zařízení, které mělo ambice změnit svět her především svou nízkou cenou a levnými tituly, se tak nakonec po letech stalo jen předražené těžítko.

Herní konzole OuyaVideo: archív výrobce

 
Článek

O odstřižení od herních serverů informovali zástupci americké společnosti Razer již minulý měsíc, v úterý se tak ale opravdu stalo.

V roce 2012, kdy byla Ouya oficiálně uvedena na trh, přitom šlo o naprosto unikátní zařízení. Hlavním lákadlem byla jistě nízká pořizovací cena – za dva tisíce korun se tehdy žádná podobná konzole neprodávala.

Foto: kickstarter.com

Herní konzole Ouya

Více než tisícovka her zadarmo

Minimální ceny se podařilo dosáhnout využitím platformy Nvidia Tegra 3, která se často používala u tabletů s operačním systémem Android. Jejím základem je čtyřjádrový procesor s 12jádrovým grafickým čipem.

Konzole má 1 GB operační paměti a 8GB úložný prostor. Připojit ji je možné k internetu přes wi-fi a k televizoru prostřednictvím rozhraní HDMI. Podporováno je přitom i vysoké rozlišení.

Navzdory příznivější cenovce nabízela Ouya v době uvedení na trh více než tisíc her zdarma, další bylo možné zakoupit za výrazně nižší ceny, než jaké nabízejí tradiční konzole. Právě v tom měl být celý projekt revoluční – konzoli si díky tomu koupily desítky tisíc lidí.

Foto: kickstarter.com

Herní konzole Ouya

Zlom nastal v roce 2015

V roce 2015 však nastal zlom, kdy tvůrci neodolali nabídce amerického výrobce počítačů Razer a celý projekt odprodali za 10 milionů dolarů, tedy v přepočtu podle aktuálního kurzu více než 230 milionů korun. Místo toho se začali věnovat jiným produktům, které však již tak velkého globálního úspěchu nedosáhly.

Razer však neměl v plánu celý systém rozvíjet dále, místo toho celou platformu přetvořil na vlastní zařízení Forge TV, které funguje v podstatě jako herní set-top-box u televizorů.

Definitivní tečka v celém příběhu byla napsána v úterý, kdy byla Ouya odstřižena od herních serverů. V podstatě tak většinu her totiž není možné hrát a z kdysi velmi slibně vyhlížejícího herního systému se stalo jen předražené těžítko.

Foto: archív výrobce

Forge TV

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám