Hlavní obsah

Modulární elektronika byla slepá ulička

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety se objevily na pultech obchodů první modulární počítače a chytré telefony, které měly podle výrobců způsobit revoluci. Lidé by díky nim nemuseli neustále kupovat nové a výkonnější přístroje. Čas ale ukázal, že šlo o slepou uličku.

Foto: archív výrobce

Díky modulům je možné předělat například tablet na projektor. (Ilustrační foto)

Článek

Výrobci vrhají na trh prakticky každý měsíc nové smartphony, tablety i počítače. Zákazník toužící po brilantních displejích, nejlepším možném výkonu a dalších technických vychytávkách je tak nucen zpravidla jednou ročně vytáhnout z kapsy několik tisíc korun na novou elektroniku.

Tento zažitý trend měly změnit modulární přístroje. Modulární elektronika staví na velmi jednoduchém principu. Když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší.

Vývoj trval dlouhé roky

Vývoj modulární elektroniky trval několik dlouhých let. Například už v roce 2014 se společnost Circular Devices chlubila zařízením zvaným Puzzlephone. Šlo v podstatě o koncept modulárního chytrého telefonu.

Puzzlephone se skládal ze tří hlavních částí. Základ tvořily napevno zabudovaný displej, reproduktory a mikrofon. Zároveň v něm byly uloženy také všechny technologie, které umožňovaly jednotlivým dílům komunikovat mezi sebou.

Další část měla obsahovat procesor, operační paměť a fotoaparát. Poslední díl pak kromě baterie disponoval také pamětí telefonu.

Prostřednictvím takovýchto modulů si uživatel mohl poskládat telefon doslova na míru. A když mu například úložiště nebo výkon přestávaly stačit, jednoduše vyměnil modul za jiný.

Technologické giganty výrobu vzdaly

Kvůli složitosti celého konceptu se však chytrý telefon Puzzlephone od společnosti Circular Devices na pulty obchodů nikdy nedostal.

Na smartphonu, který by se dokázal takto transformovat, pracovala nějaký čas také společnost Google. Ta ale nakonec výrobu také vzdala.

Do prodeje přinesly skutečně modulární chytré telefony před více než dvěma lety společnosti LG a Lenovo. Zájem ze strany zákazníků o tyto modely však nebyl nijak zvlášť valný. Přesto se výrobci snaží udržet modulární smartphony při životě, Motorola dokonce nedávno představila nový model.

Počítače jsou stále v prodeji

Na trhu je možné narazit také na modulární počítače, nabízí je například společnosti HP a Acer.

Oba tyto podniky nabízejí miniaturní počítače, na které je možné skládat další díly a tím rozšiřovat jejich funkce. Místo toho, aby se nějaký expert vrhal na počítačovou skříň se šroubovákem v ruce, u modulárního PC jednoduše nacvakne další díl prostřednictvím speciálních konektorů na vrchní stranu.

Tímto způsobem je možné přidat k malému stolnímu PC další disk, reproduktory s mikrofonem, ale například i baterii, aby mohl stroj fungovat i po výpadku elektrické energie.

Nabídka modulů je nicméně velmi omezená a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v nadcházejících měsících změnit. Aktuálně prodávané modely od Aceru a HP navíc nepatří mezi nejnovější a je otázkou, zda výrobci nějaké novější generace vůbec někdy představí.

Foto: archív výrobce

LG G5

Foto: archív výrobce

Lenovo ThinkPad X1 Tablet

Foto: archív výrobce

Novinka od Aceru vylepšená o další díly.

Foto: archív výrobce

Lenovo Moto Z

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám