Hlavní obsah

Líbivý vzhled a slušný výkon. Nové laptopy od Aceru sázejí na Chrome OS

Novinky, lez

Operační systém Chrome OS od společnosti Google byl často výsadou levnějších strojů, které neoplývaly přílišným výkonem. Společnost Acer se to však nyní rozhodla změnit, konkurenci platformy Windows nasadila také u výkonnějších strojů s líbivým – téměř až luxusním vzhledem.

Foto: archív výrobce

Chromebook 13

Článek

Operační systém Chrome OS nebývá u levnějších strojů volen náhodou. Jednak výrobci nemusejí platit za licenci, což zbytečně zvyšuje celkovou pořizovací cenu laptopu, jednak je ve srovnání s Windows systémem od Googlu značně jednodušší.

Díky tomu může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc notebooky s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu – vydrží tedy déle pracovat na baterii – a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Foto: archív výrobce

Chromebook 13

Foto: archív výrobce

Chromebook Spin 13

A právě kvůli těmto přednostem se výrobce pravděpodobně odhodlal přenést Chrome OS také na výkonnější stroje. Novinky tedy pohání procesory Intel Core i3 či Core i5. Na výběr budou displeje s velikostí 13 nebo 15 palců a rozlišením Full HD.

V nabídce se objeví také hybridní modely označované slůvkem Spin. Ty díky 360° pantům dovolují plnit funkci notebooku, tabletu, displeje, a dokonce poskytují režim stan, šetřící prostor na stole, a to vše v jediném zařízení.

Nechybí ani Windows 10

Kromě Chromebooků jsou k vidění také klasické laptopy s operačním systémem Windows 10. Jednou z takových novinek je Swift 5, jehož konstrukce je vyhotovena ze slitin hořčíku a lithia.

Právě konstrukce je mimochodem největší předností novinky, neboť se díky slitině podařilo snížit hmotnost pod jeden kilogram, což není na 15,6palcový stroj vůbec špatná hodnota.

Foto: archív výrobce

Swift 5

Velmi tenké jsou mimochodem i rámečky okolo displeje, mají méně než šest milimetrů. I díky tomu se svými proporcemi model Swift 5 velmi podobá 14palcovým strojům. Právě kvůli tomu klávesnice není vybavena numerickým blokem.

Sluší se také zmínit, že na výběr budou opět modely s dotykovým displejem, podobně jako v případě Chromebooků. Nechybí ale například ani praktické podsvícení klávesnice či čtečka otisků prstů. Novinka staví na procesoru Intel Core osmé generace, v nejvyšší konfiguraci se počítá s 16GB operační paměti typu DDR4 a klidně až s 1TB SSD.

Na informace o cenách a dostupnosti novinek si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Foto: archív výrobce

Swift 5

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám