Hlavní obsah

Miniaturní počítač stačí na virtuální realitu, přesto není větší než knížka

Novinky, rim

Není žádným tajemstvím, že současné headsety pro virtuální realitu potřebují ke svému chodu poměrně výkonné počítačové sestavy. Společnosti Intel se však nyní podařilo vtěsnat všechny potřebné součástky do nebývale malého těla, které není o moc větší než obyčejná knížka.

Foto: archív výrobce

Intel VR Machine

Článek

Herní počítače, které jsou vhodné pro chod virtuální reality, zpravidla nebývají příliš kompaktní. Důvod je prostý – jejich výkon je tak obrovský, že se musí všechny důležité součástky velmi účinně chladit. A chladiče v takové sestavě zpravidla zaberou více místa než samotné hardwarové komponenty.

Intelu se však tuto problematiku podařilo evidentně vyřešit, protože místo klasické počítačové skříně vtěsnal jednotlivé komponenty do krabičky o velikosti 22,1 x 14,2 x 3,8 cm. Podnik se tak minulý týden na veletrhu CES v americkém Las Vegas pochlubil, že vyrobil nejmenší počítač pro chod virtuální reality na světě.

Foto: archív výrobce

Intel VR Machine

Takto kompaktních rozměrů se podařilo dosáhnout především díky tomu, že v něm jsou použity notebookové součástky. Mají však dostatečný výkon pro to, aby bylo možné hrát i velmi náročné hry ve vysokém rozlišení a zároveň provozovat moderní headsety pro virtuální realitu.

Srdcem celého počítače bude procesor Intel Core i7 s odemčeným násobičem. To tedy jinými slovy znamená, že tento čip půjde ještě taktovat pro dosažení vyššího výkonu. O grafické operace se pak bude starat dedikovaná karta Radeon RX Vega, která má dostatečný výkon pro připojení až šesti monitorů najednou.

Foto: archív výrobce

Intel VR Machine

Zaměření na virtuální realitu je patrné i při pohledu na konektorovou výbavu. Kromě tradičních USB portů totiž výrobce umístil na čelní stranu kompaktní sestavy také HDMI port. To kvůli tomu, aby bylo možné snadno připojit helmy přímo zepředu a uživatel nemusel hledat příslušný konektor na zadní straně.

Další parametry Intel zatím neprozradil, počkat si na ně budeme muset patrně až na letošní jaro. Právě tehdy se nejmenší počítačová sestava určená pro chod virtuální reality začne prodávat. Otazník zatím visí i nad případnou pořizovací cenou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám