Hlavní obsah

Dell vsadil na smíšenou realitu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Dell ukázala na veletrhu IFA v německém Berlíně nový headset určený pro smíšenou realitu. Jde o novou platformu, kterou před časem představila společnost Microsoft. Novinka tak bude primárně určena pro počítače s operačním systémem Windows 10.

Foto: archív výrobce

Dell Visor

Článek

V minulých letech lákali výrobci na smíšenou a rozšířenou realitu. Tyto dva pojmy bývají velmi často zaměňovány, přestože obě technologie pracují na zcela odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od skutečného světa. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něj. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Jak funguje smíšená realita

Budoucnost podle celé řady výrobců patří druhé zmiňované možnosti. Vyrobit takové brýle je ale finančně poměrně náročné. Právě kvůli tomu Microsoft připravil návrh zařízení, které obě technologie spojuje do jedné. Řeč je o tzv. smíšené realitě.

Foto: archív výrobce

Virtuální vjem vzniká díky dvěma displejům.

Foto: archív výrobce

Volitelně bude možné přikoupit dva bezdrátové ovladače.

Ta staví na klasických neprůhledných brýlích jako systému pro virtuální realitu. Na rozdíl od nich je však takový headset vybaven speciálními 360° kamerami, jež dovedou zachytit skutečné předměty a prostor, ve kterém se uživatel nachází, a následně je zakreslit do virtuálního světa. Uživatel je tak s pomocí smíšené reality schopen vnímat například stůl či židli, pouze tyto reálné objekty vidí vykreslené digitálně přímo v helmě.

A přesně tak funguje i novinka od společnosti Dell zvaná Visor. Jde o jeden z prvních produktů určených pro Microsoft Mixed Reality, tedy pro systém smíšené reality od amerického softwarového gigantu.

Virtuální vjem je vytvářen pomocí dvou displejů s rozlišením 1440 x 1440 pixelů a obnovovací frekvencí 90 Hz. Volitelně bude možné dokoupit i bezdrátové ovladače.

Foto: archív výrobce

Volitelně bude možné přikoupit dva bezdrátové ovladače.

Cena potěší

Nejzajímavější je cena novinky Dell Visor - případné zájemce vyjde na 450 dolarů, tedy v přepočtu necelých deset tisíc korun. Za ovladače si pak připlatí dalších 100 dolarů (2200 Kč).

I když se to nemusí na první pohled zdát, cena je velmi příznivá. Zatím jediný systém pro rozšířenou realitu, Microsoft HoloLens, který je k dispozici pouze ve vývojářské verzi, totiž stojí 3000 dolarů – 66 000 korun.

Zatím bohužel není jasné, kdy se novinka od společnosti Dell objeví na pultech obchodů. Výrobce nepotvrdil ani to, zda to bude před Vánocemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám