Hlavní obsah

Nový systém Windows 10 S přinese levnější notebooky

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft uvede v dohledné době na pulty obchodů nový operační systém Windows 10 S. Společně s ním přijdou na trh i zcela nové notebooky, které by měly uživatele lákat především velmi nízkou cenou. Nabízet by se totiž měly za méně než pět tisíc korun.

Foto: Archiv, Novinky

Levné notebooky s Windows 10 S by mělo vyrábět hned několik známých společností. Například Asus, Acer, HP či Dell. (Ilustrační foto)

Článek

S operačním systémem Windows 10 S bude americký softwarový gigant cílit především na školskou sféru, kde doposud vládnou tzv. chromebooky od Googlu – alespoň tedy na důležitém americkém trhu.

Stejně jako v případě laptopů, které jsou vybaveny operačním systémem Chrome OS, lze očekávat, že se nové stroje s Windows 10 S objeví také ve volném prodeji. A z toho by mohli těžit i tuzemští zákazníci, počítá se u nich totiž s poměrně zajímavou cenovkou.

Výkon oslnivý nebude

Zástupci amerického softwarového gigantu se nechali slyšet, že ceny nových strojů by se měly pohybovat okolo 189 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 4700 Kč. Za takové částky se dají pořídit přenosné počítače již v dnešní době, zpravidla jde ale o výběhové modely, které se pouze doprodávají.

Výrobu nových notebooků s Windows 10 S již přislíbili prakticky všichni velcí výrobci. Počítají s nimi například značky, jako jsou Asus, Acer, HP či Dell. Kdy přesně se tyto stroje objeví na pultech tuzemských obchodů, zatím není jasné.

Nic není známo ani o výkonu připravovaných novinek. Nový operační systém Windows 10 S by měl být nicméně schopen fungovat i na pomalejších strojích. Lze tedy předpokládat, že výkon nebude nijak oslnivý a bude odpovídat nízké cenovce.

Co přinesou nové desítky

Windows 10 S by měl být v podstatě zjednodušenou verzí aktuálně nabízených desítek. Písmeno S v názvu také naznačuje jedno omezení, které se k nové verzi desítek váže. Aplikace fungující v tomto systému totiž budou moci pocházet výhradně z internetového obchodu Windows Store.

Důvod je prostý. Americký softwarový gigant bude mít naprostou kontrolu nad aplikacemi, které na takových strojích poběží. To je vhodné především proto, aby počítače s Windows 10 S nebyly pomalé a fungovaly tak, jak mají.

Více se o operačním systému Windows 10 S dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám