Hlavní obsah

Microsoft odhalil novou verzi Windows

• Aktualizováno
Novinky, mif

S novým operačním systémem Windows se pochlubili v úterý večer středoevropského času zástupci společnosti Microsoft. Novinka bude cílit především na studenty a pedagogy a je přímou odpovědí na konkurenční operační systém Chrome OS od Googlu.

Foto: archív výrobce

Nová verze Windows 10 S se vzhledem nebude příliš lišit od aktuálně používaných desítek. Technologicky však jiná bude.

Článek

Operační systém Chrome OS je značně jednodušší než aktuálně používané desítky od Microsoftu. Díky tomu může logicky svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Právě pro nesporné výhody se těší Chrome OS v posledních letech stále větší popularitě. A to především v USA, kde je na školách často začaly využívat jako učební pomůcky.

Podle průzkumu společnosti Futuresource měly laptopy s Chrome OS loni podíl ve školách v USA neuvěřitelných 58 %. Byly tedy populárnější než stroje se systémem od Microsoftu i Applu dohromady.

Zaměřeno na školy

A právě tady vidí Microsoft svou příležitost. Nový operační systém Windows 10 S by měl být tedy schopen fungovat i na pomalejších strojích a najít uplatnění především ve školství. Žádné konkrétní počítače s Windows 10 S však zatím nebyly odhaleny.

Písmeno S v názvu také naznačuje jedno omezení, které se k nové verzi desítek váže. Aplikace fungující v tomto systému totiž budou moci pocházet výhradně z internetového obchodu Windows Store.

Důvod je prostý. Americký softwarový gigant bude mít naprostou kontrolu nad aplikacemi, které na takových strojích poběží. To je vhodné především proto, aby počítače s Windows 10 S nebyly pomalé a fungovaly tak, jak mají.

První stroje s Windows 10 by se měly objevit na pultech obchodů ještě před začátkem nového školního roku.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám