Hlavní obsah

Notebooky budou citelně levnější, chystají se nové modely

Novinky, mif

Americký softwarový gigant Microsoft se ve spolupráci se společností Qualcomm, která se zabývá výrobou čipsetů, chystá uvést na trh úplně nový typ notebooků. Tyto přenosné počítače totiž budou postaveny na podobných součástkách jako chytré telefony, díky čemuž budou citelně levnější.

Foto: Novinky

Očekává se, že notebooky s ARM procesory budou nabízeny za ještě nižší cenu než současné modely. (Ilustrační foto)

Článek

Nová kategorie počítačů se jmenuje Cellular PC a podle zástupců společnosti Qualcomm půjde o velmi lehké a snadno přenosné počítače postavené na operačním systému Windows 10, které nabídnou extrémně dlouhou výdrž baterie.

Příchod nových strojů je údajně naplánován na druhou polovinu letošního roku, v obchodech by se tak měly objevit ještě před Vánocemi.

Výkon bude dostatečný

ARM procesory jsou kvůli vyšší výdrži baterie často instalovány do většiny chytrých mobilů a počítačových tabletů. Jejich výkon přitom není vůbec špatný, v současnosti existují i v osmijádrové verzi.

Sluší se podotknout, že právě na čipech od společnosti Qualcomm přitom běží drtivá většina těch nejvýkonnějších smartphonů současnosti. Co se rychlosti týče, má tedy tento výrobce co nabídnout rozhodně i v segmentu notebooků.

Na ARM čipech starší verze operačního systému Windows nefungovaly, změna nastala až s příchodem osmiček. Přesto se notebooky s ARM čipy nijak dramaticky nerozšířily. To mohlo být dáno i tím, že tehdy mobilní čipsety nebyly ještě tak výkonné jako v současnosti.

Přesné parametry zatím chybí

Stroje s Windows 10 tak šanci na úspěch rozhodně mají. A to i díky tomu, že ARM čipy jsou zpravidla levnější než klasické procesory od Intelu a AMD, jež se běžně v noteboocích používají. Nová kategorie zvaná Cellular PC by tak měla být citelně levnější než aktuální nabídka přenosných počítačů.

Navíc budou ve srovnání s nimi daleko tišší, protože si vystačí pouze s pasivními chladiči. Tedy jinými slovy, přenosné počítače s ARM čipy se zcela obejdou bez hlučných aktivních větráčků.

Na konkrétní hardwarové parametry nových notebooků, a koneckonců i na přesnou cenovou nabídku, si však budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Jasno by nicméně mělo být v druhé polovině roku, kdy různí výrobci přinesou na trh první modely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám