Hlavní obsah

Příchod druhé generace virtuální helmy od HTC se blíží

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost HTC svolává novináře z různých koutů světa na velkou tiskovku, která se bude konat už tento týden ve čtvrtek. Někdejší mobilní gigant na akci pravděpodobně ukáže nové smartphony. Hlavní hvězdou slavnostního večera však bude nejspíše druhá generace virtuální helmy Vive.

Foto: archív výrobce

Virtuální brýle HTC Vive

Článek

Co přesně bude na konferenci k vidění, zatím zástupci společnosti HTC tají. Na pozvánce je v podstatě zobrazené pouze logo, datum konání a anglický nápis „pro tebe“.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na tiskovku společnosti HTC

Lze předpokládat, že tento výrobce odhalí možná i několik nových chytrých telefonů. Přece jen na konci února se bude konat ve španělské Barceloně největší mobilní veletrh na světě MWC a celá řada výrobců se zde pochlubí novými modely.

HTC tak má šanci získat cennou konkurenční výhodu, když vlastní želízka v ohni ukáže světu ještě dříve – a ideálně je i přinese na pulty obchodů ještě před startem MWC.

Foto: archív výrobce

HTC 10

Nově i bezdrátově

Nicméně ještě větší pozornost se upírá k pořadí již druhé generaci virtuální helmy Vive, která by si na akci měla odbýt také svou premiéru. Ta bude podle dřívějších spekulací vybavena bezdrátovým transmitterem a vlastní baterií. K počítači by ji díky tomu bylo možné připojit i bezdrátově.

Aktuálně nabízený headset HTC Vive připomíná na první pohled lyžařskou helmu, jejíž hledí je však neprůhledné. V něm jsou umístěny dva displeje s rozlišením 1200x1080 obrazových bodů, z nichž každý promítá video pro jedno oko. Obraz se přitom dokáže obnovit až 90krát za sekundu, což jistě ocení právě herní nadšenci v akčních střílečkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální helma Vive od HTCVideo: HTC Vive

Aby bylo zařízení schopno zachytit detailně pohyby hlavy, je vybaveno desítkami různých senzorů. Nejrůznější akcelerometry i gyroskopy dokážou podle výrobce určit polohu ve všech směrech s přesností na desetinu stupně.

Součástí setu jsou i dva bezdrátové ovladače s vibrační odezvou, s dvoukrokovými tlačítky a čelně mířící kamera promítající realitu do virtuálního světa.

Virtuální realita? Rozdíly v cenách jsou propastné

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se dají aktuálně nejlevnější brýle pro virtuální realitu pořídit dokonce už za méně než sto korun.

„Základní kartonové brýle pro virtuální realitu lze pořídit již za stokorunu, ty nejvyspělejší modely pro použití s chytrými telefony pak stojí klidně 3500 Kč. Cena herních virtuálních brýlí určených pro kompatibilní počítače a herní konzole se však pohybuje v rozpětí od 10 990 Kč do 25 990 Kč,“ uvedl na dotaz Novinek Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

Většina zákazníků se v současnosti soustředí především na levnější virtuální brýle. „Nejvíce se prodávají jednoduché brýle pro mobilní telefony kolem 900 Kč. U některých modelů v této cenové hladině je součástí balení i bluetooth ovladač, nezbytný pro hraní VR her. Telefon se pro VR totiž stává součástí brýlí, a tak nelze hru ovládat na displeji telefonu,“ uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Zajímavé nicméně je, že především v posledních týdnech jsou zákazníci ochotni utratit za sofistikovanější systémy i vyšší částky. „Zákazníci za brýle pro virtuální realitu utrácí až desítky tisíc korun. A nejen to; kdo si chce užít opravdu dech beroucí herní zážitky, pořizuje i výkonný počítač nebo herní konzoli,“ podotkl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám