Hlavní obsah

Analytici předpovídají virtuální realitě zářnou budoucnost. Prodeje budou závratné

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virtuální realita má být jedním z hlavních taháků letošních vánoc. Prodeje speciálních brýlí, které jsou schopné nahradit u počítače nebo televizní konzole klasické monitory, mají podle odhadů analytické společnosti Canalys přesáhnout dva milióny kusů. Během nadcházejících tří let však prodeje dramaticky porostou.

BEZ KOMENTÁŘE: Virtuální headset PlayStation VRVideo: archív výrobce

 
Článek

Do roku 2020 má vzrůst zájem o virtuální brýle v porovnání s letošním rokem na desetinásobek. To jinými slovy znamená, že za tři roky by se mělo prodat na 20 miliónů headsetů.

V letošním roce je podle analytiků zájem především o levnější a jednodušší modely, které fungují společně s nějakým dalším zařízením – buď chytrým telefonem, počítačem nebo televizní konzolí.

Vyhrává PlayStation

Absolutním bestsellerem je PlayStation VR od společnosti Sony, kterého se mělo údajně po celém světě prodat více než 800 tisíc kusů. Přestože konkurenční brýle HTC Vive jsou k dostání déle, prodalo se jich méně – podle odhadů analytiků 500 tisíc kusů.

První trojku nejpopulárnějších headsetů uzavírá Oculus Rift se 400 tisíci prodaných jednotek. Další pozice pak tak trochu překvapivě obsadili v našich končinách nepříliš známí výrobci, jde totiž převážně o asijské podniky Deepoon, Idealens, 3Glasses či ANTVR.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

Foto: archív výrobce

Chytré brýle HTC Vive

Foto: mif, Novinky

Oculus Rift

Boomu by se měla virtuální realita v nadcházejících letech dočkat především díky tomu, že na pulty obchodů se dostanou citelně levnější brýle. Místo cenovky pohybující se nad hranicí 20 000 korun by se nové brýle měly prodávat v přepočtu za zhruba 7500 Kč.

Počítá s tím alespoň americká společnost Microsoft, která se dohodla s různými výrobci hardwaru, že jejich modely budou kompatibilní s operačním systémem Windows 10. První kousky by se měly na pultech obchodů objevit už zkraje nadcházejícího roku.

Fungovat budou i s pomalými PC

Žádné konkrétní parametry virtuálních brýlí však nejsou k dispozici. Podle serveru The Verge však headsety budou pro svůj provoz potřebovat buď čtyřjádrový procesor, nebo dvoujádrový podporující technologii hyperthreading – právě díky ní se totiž čip hlásí v počítači jako čtyřjádrový, i když má jádra pouze dvě. Dále je nutná grafická karta podporující rozhraní DirectX 12, 4 GB operační paměti a 1 GB volného místa na pevném disku.

Nutno podotknout, že tyto parametry běžně splňují i několik let staré stroje. Jedinou další podmínkou je podpora rychlého rozhraní USB 3.0. Tento novější standard sice starší PC mít nemusí, na druhou stranu vyřešit jeho absenci může redukce, která se běžně prodává v obchodech za pár stokorun. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Virtuální realita? Rozdíly v cenách jsou propastné

Nabídka brýlí pro virtuální realitu je na tuzemském trhu poměrně rozmanitá. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se dají aktuálně nejlevnější brýle pro virtuální realitu pořídit dokonce už za méně než sto korun.

„Základní kartonové brýle pro virtuální realitu lze pořídit již za stokorunu, ty nejvyspělejší modely pro použití s chytrými telefony pak stojí klidně 3500 Kč. Cena herních virtuálních brýlí určených pro kompatibilní počítače a herní konzole se však pohybuje v rozpětí od 10 990 Kč do 25 990 Kč,“ uvedl na dotaz Novinek Michal Gabriel, marketingový ředitel CZC.cz.

Většina zákazníků se v současnosti soustředí především na levnější virtuální brýle. „Nejvíce se prodávají jednoduché brýle pro mobilní telefony kolem 900 Kč. U některých modelů v této cenové hladině je součástí balení i bluetooth ovladač, nezbytný pro hraní VR her. Telefon se pro VR totiž stává součástí brýlí, a tak nelze hru ovládat na displeji telefonu,“ uvedl mluvčí Mall.cz Jan Řezáč.

Zajímavé nicméně je, že především v posledních týdnech jsou zákazníci ochotni utratit za sofistikovanější systémy i vyšší částky. „Zákazníci za brýle pro virtuální realitu utrácí až desítky tisíc korun. A nejen to; kdo si chce užít opravdu dech beroucí herní zážitky, pořizuje i výkonný počítač nebo herní konzoli,“ podotkl Karel Kučera, ředitel marketingu Alza.cz. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám