Hlavní obsah

Stolní počítače jsou na ústupu. Na práci Češi stále častěji používají mobilní zařízení

Novinky, mif

Pracovat na stolním počítači, nebo na notebooku? Stále více Čechů upřednostňuje mobilitu, byť klasická stolní PC ve statistikách stále vedou. Jejich podíl však neustále klesá. Roste zároveň i popularita chytrých telefonů a počítačových tabletů. Vyplývá to z průzkumu Mobilita ve světě malých a středních firem 2016, který realizovala analytická agentura Ipsos Mori pro Microsoft.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě v loňském roce používalo stolní počítač v tuzemských společnostech 82 % lidí, letos se však tento podíl výrazně snížil (73 %). Neznamená to, že by lidé výpočetní techniku ke své práci nepotřebovali, pouze se stále častěji kloní k mobilním zařízením.

Využití notebooků totiž oproti loňsku vzrostlo z 56 % na rovných 70 %, čímž Češi dokonce překonávají evropský průměr (55 %). Zájem roste také o chytré telefony, ty využívá k práci 45 % lidí, zatímco v minulém roce to bylo pouze 30 %.

Tablety tolik netáhnou

Nárůst je patrný také u tabletů, z loňských 12 % statistiky poskočily směrem vzhůru na letošních 19 %. Z čísel je však patrné, že spíše než na tabletech pracují Češi na noteboocích a smartphonech. Tento trend je nicméně patrný také v ostatních státech Evropy, kde v průměru využívá tablet pouze 21 % lidí. Přitom ještě loni to bylo 22 %.

Tuzemští uživatelé zpravidla mění počítače jednou za šest let. „Na to, jak rychle se technologie vyvíjejí, je to příliš dlouhá doba,“ konstatoval Ondřej Novodvorský, ředitel pro malé a střední firmy ve společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

„Se zastaralým automobilem můžete jistě stále jezdit, ale pojedete dlouho, nepohodlně a o bezpečnosti a spotřebě ani nemluvě. S počítači je to stejné. Díky novým zařízením mohou být zaměstnanci mnohem produktivnější, flexibilnější a jejich data jsou navíc mnohem lépe chráněna,” doplnil Novodvorský.

Jaká zařízení používají Češi na práci
Zařízení20152016
PC/pevný počítač82%73%
Notebook56%70%
Chytrý telefon30%45%
Tablet12%19%
Zdroj: Microsoft

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám