Hlavní obsah

Levné grafiky slibují slušný výkon i pro hráče

Novinky, chm

Na nové grafické karty bude letos před Vánocemi lákat společnost Nvidia. Modely GTX 1050 a GTX 1050 Ti, které byly odhaleny v noci ze středy na čtvrtek, nabídnou v první řadě velmi příznivou cenu. Zároveň by se ale měly chlubit dostatečným výkonem i pro hráče.

Foto: archív výrobce

GTX 1050 Ti s tichým chlazením v provedení od společnosti Asus

Článek

Začněme tím nejdůležitějším – cenou. Model GTX 1050 by se měl v obchodech nabízet za cenu okolo 3000 až 3500 Kč, výkonnější verze  GTX 1050 Ti pak zhruba o 1500 až 2000 Kč dráže.

Přestože na pultech obchodů se obě karty objeví až na konci října, už nyní je jasné, že je budou pod vlastní značkou nabízet společnosti Asus, Gainward, Gigabyte, EVGA, MSI či například Zotac.

Právě proto budou ceny v obchodech rozdílné, protože jednotliví výrobci budou lákat na různé benefity – někteří na vyšší takty, jiní zase na tiché chlazení, což se pochopitelně do prodejních cen promítne.

Stejné jádro, rozdílný výkon

Ale zpět k samotným kartám. Obě novinky jsou postaveny na grafickém jádře GP107. V případě výkonnějšího modelu GTX 1050 Ti je taktováno na 1455 MHz a nabízí 768 stream procesorů, 48 texturovacích jednotek a 32 rasterizačních jednotek. Pro úplnost dodejme, že jsou k dispozici 4 GB grafické paměti, jež pracují na frekvenci 1354 MHz.

Foto: archív výrobce

GTX 1050 v provedení od společnosti Gigabyte

U karty GTX 1050 je jádro osekáno. Nabízí takt pouze 1392 MHz, 640 stream procesorů a 40 texturovacích jednotek. Rasterizačních jednotek je nicméně k dispozici opět stejné množství, tedy 32. Klesla však kapacita grafické paměti na poloviční hodnotu – 2GB paměť běží na taktu 1290 MHz.

Výrobce tvrdí, že obě karty jsou schopné podávat dostatečný výkon v rozlišení Full HD pro většinu aktuálně dostupných her, a to aniž by se uživatel musel nějak dramaticky omezovat v nastavení detailů, stínů a dalších grafických prvků. Novinky cílí především na fanoušky tzv. eSport titulů.

Na druhém konci žebříčku

Nové grafiky GTX 1050 a GTX 1050 Ti představují protipól k modelu GTX 1080, který si odbyl premiéru už v květnu. [celá zpráva]

Ten pro změnu cílí na nejnáročnější hráče, nabízí výkon 9 TFLOPS. Jádro této grafiky je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

Foto: archív výrobce

Grafická karta GTX 1080

Tak vysoký výkon by měl být využit samozřejmě v první řadě pro hraní nejnovějších her. Stejně tak ale poslouží fanouškům virtuální reality, právě na nové systémy nahrazující tradiční monitory novinka cílí.

Jednočipový model GTX 1080 totiž využívá zcela novou technologii, díky níž neskládá prostorový obraz z několika různých ploch, ale vykresluje ho celý najednou. Při používání headsetů pro virtuální realitu by tak měla být novinka s využitím nové technologie proti loňskému top modelu GTC Titan X dvakrát výkonnější a třikrát efektivnější. To se samozřejmě vyplatí i při hraní na více monitorech najednou.

Vysokému výkonu odpovídá mimochodem i pořizovací cena, která se v tuzemských obchodech pohybuje těsně pod hranicí 20 000 korun. Více se o modelu GTX 1080 dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám