Hlavní obsah

Photokina 2016: Akční kamera GoPro se zbavila pouzdra, přesto nabídne vodotěsnost a odolnost

Novinky, ort
Kolín nad Rýnem

Společnost GoPro představila na veletrhu Photokina 2016, který v těchto dnech probíhá v německém Kolíně nad Rýnem, svou novou akční kameru Hero 5 Black. Ta sesadí z pomyslného trůnu aktuálně nabízenou čtyřku, má představovat vůbec to nejlepší v nabídce tohoto amerického výrobce.

Foto: archív výrobce

GoPro Hero 5 Black

Článek

Hlavní vylepšení je patrné hned na první pohled. Zatímco téměř všechny předchozí generace nabídly vodotěsnost a odolnost pouze při použití speciálního pouzdra, Hero 5 Black se obejde bez něj. I přesto je možné se s novinkou potápět do hloubky až deseti metrů. Zařízení je totiž vodotěsné samo o sobě.

Celá konstrukce je navíc nárazuvzdorná, takže by měla bez újmy přežít i pády z větších výšek. O jejich tlumení se stará speciálně upravená konstrukce, která je prakticky celá pogumovaná.

Nechybí optická stabilizace

Poměrně zajímavé změny se udály také v útrobách přístroje. Výrobce například vůbec poprvé integroval do akční kamery GPS senzor, díky němuž například záznam jízdy může rovnou obsahovat i polohu. Totéž platí také o pořízených fotografiích.

Kamera využívá čip s rozlišením 12 megapixelů, díky němuž je schopná pořizovat 4K videa při 30 snímcích za sekundu. V případě Full HD standardu je pak k dispozici 120 snímků za sekundu. Zajímavé je také to, že Hero 5 Black nabízí nově také stabilizaci obrazu. Předchozí generace byly za absenci této technologie v minulosti kritizovány.

Foto: archív výrobce

GoPro Hero 5 Black

Už v základu obsahuje akční kamera dotykový displej. Ten má úhlopříčku dva palce a zakrývá prakticky celou zadní stranu zařízení. Připomeňme, že vrcholné modely tohoto výrobce dříve spoléhaly na externí displeje.

Menší rozměry, stejné rozlišení

Na veletrhu Photokina byla k vidění také menší kamera Hero 5 Session. Ta cílí na uživatele, kteří kladou důraz na co nejkompaktnější provedení. Také tento model dokáže natáčet 4K videa při 30 snímcích za sekundu.

Kvůli důrazu na co nejkompaktnější rozměry není Hero 5 Session vybavena vlastním displejem. Uživatelé ji však nově mohou ovládat prostřednictvím hlasových povelů.

Obě novinky by se měly na pultech amerických obchodů objevit už zkraje příštího měsíce. Kdy přesně bude novinka dostupná v Česku a za jakou cenu, zatím výrobce neprozradil. Podle neoficiálních informací by však Hero 5 Black měl stát zhruba 12 000 Kč, menší Hero 5 Session se pak bude nabízet okolo 9000 korun.

Foto: archív výrobce

GoPro Hero 5 Session

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám