Hlavní obsah

Přetaktovat je možné už i monitory

Novinky, chm

Taktování je fenomén posledních let. Počítačoví experti tak dokážou z jednotlivých komponent získat vyšší výkon, než udává výrobce. A to zpravidla úplně zadarmo, pouhým nastavením konkrétních parametrů. Doposud bylo taktování výsadou procesorů, grafických karet a v neposlední řadě i operačních pamětí, nově jdou ale taktovat už i monitory.

Foto: archív výrobce

Asus ROG Swift PG248Q

Článek

Není velkým překvapením, že taktování je výsadou monitorů určených pro hráče. Koneckonců právě herní nadšenci se zpravidla o zvyšování jednotlivých komponent počítače zajímají nejčastěji.

Jedním z prvních monitorů, který takovou funkci nabízí, je novinka zvaná ROG Swift PG248Q od společnosti Asus. Taktovat je u něj možné obnovovací frekvenci panelu. Ta je standardně nastavena na 144 Hz. V případě potřeby je ale možné pomocí programu automatického taktování dosáhnout hodnoty až 180 Hz.

Plynulý obraz bez zasekávání

I když se rozdíl pár desítek Hz nemusí zdát na první pohled příliš markantní, v praxi je tomu jinak. Na vyšší hodnotě je obraz neskutečně plynulý a i ve velmi rychlých herních scénách není na displeji patrné žádné zasekávání.

Foto: archív výrobce

Asus ROG Swift PG248Q

Takto vysoká obnovovací frekvence je nicméně k dispozici pouze přes rozhraní DisplayPort. Kromě něj monitor disponuje ještě rozhraním HDMI.

Za plynulost obrazu tento stroj vděčí i nízké době odezvy, která činí pouze 1 ms. Vhodná je tak novinka prakticky pro všechny herní žánry – od akčních stříleček, přes závodní hry a RTS strategie až po sportovní tituly.

Monitor má úhlopříčku 24 palců a nabízí Full HD rozlišení, samozřejmě jde o širokoúhlý panel s poměrem stran 16:9. Výhodou jsou i široké možnosti ergonomie, monitor je možné nastavit výškově, i naklápět a natáčet do stran. Nechybí ani funkce pivot pro přetočení displeje o 90° do režimu na výšku.

Foto: archív výrobce

Asus ROG Swift PG248Q

Hromada herních funkcí

Kromě vysoké obnovovací frekvence jsou zajímavé i další funkce. ROG Swift PG248Q je vybaven speciálním tlačítkem GamePlus, které do hry přidá vylepšení v podobě zaměřovače, časovače, počitadla obrazových snímků za sekundu (FPS) a zarovnání zobrazení.

Dále panel využívá také technologii GameVisual, která uživatelům přináší až šest přednastavených režimů zobrazení (Krajina, Závodní hry, Kino, RTS/RPG, FPS a sRGB) optimalizovaných pro různé herní žánry. Tuto funkci mohou hráči aktivovat jednoduše stiskem speciálního tlačítka na monitoru.

Monitor ROG Swift PG248Q je již dostupný v tuzemských obchodech. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, startují jeho ceny na 13 499 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám