Hlavní obsah

Na světě je první objektiv se zabudovaným světlem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové tablety a chytré telefony uvádějí výrobci na pulty obchodů prakticky každý měsíc. Proti tomu technika fotografického světa se tak rychle nevyvíjí a skoro by se mohlo zdát, že například u objektivů pro digitální zrcadlovky a bezzrcadlovky žádné dramatické vylepšení přijít nemůže. To je ale omyl, společnost Canon nyní vyrobila první objektiv na světě se zabudovaným LED světlem.

Foto: archív výrobce

Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM

Článek

Novinka se jmenuje EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM. Už tento krkolomný název zběhlejším uživatelům napovídá, že jde o pevné sklo s ohniskovou vzdáleností 28 mm, které je určeno na makrofotografii. Pořizovat snímky je s ním možné už ze vzdálenosti pouhých 15 mm.

Foto: archív výrobce

Největším vylepšením má být u nového objektivu kruhové světlo.

To nejzajímavější se ale ukrývá na vrchu objektivu – řeč je o zabudovaném světlu Macro Lite. To obepíná objektiv kolem dokola, díky čemuž dokáže nasvítit focený detail rovnoměrně ze všech stran.

Právě rovnoměrné nasvícení je u makro momentek velmi žádoucí. Proto si fotografové na podobné snímky pořizují zpravidla speciální makro blesky, které se připevňují na samotný objektiv. Na přenášení to ale není řešení nejvhodnější, nový systém od Canonu bude pravděpodobně praktičtější.

Foto: archív výrobce

Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM

Nový objektiv však není určen pro digitální zrcadlovky tohoto výrobce, uplatnění najde pouze u kompaktnějších bezzrcadlovek s paticí EOS M. Lze ale předpokládat, že podobná technika bude časem dostupná také pro klasické zrcadlovky.

Canon EF-M 28mm f/3,5 Macro IS STM by se měl podle serveru DigitalRev začít prodávat v průběhu června za 300 dolarů (7200 Kč). Za jakou cenu a kdy bude dostupný na tuzemském trhu, však zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám