Hlavní obsah

Chytré kontaktní čočky nabídnou rozšířenou realitu

Novinky, chm

Výrobci elektroniky mezi sebou posledních pár měsíců soupeří, kdo nabídne zajímavější systém pro rozšířenou nebo virtuální realitu. Ten nejkompaktnější rozhodně chystá společnost Samsung. Ta se totiž místo speciálních brýlí a nejrůznějších headsetů zaměřila na vývoj chytrých kontaktních čoček.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svůj nápad si již zástupci jihokorejského elektronického gigantu nechali patentovat. Nic podobného zatím žádný konkurenční výrobce nechystá.

Na první pohled by novinka podle vize společnosti Samsung měla vypadat jako obyčejné kontaktní čočky. První výhoda je tedy nasnadě – nenápadnost. Zatímco nejrůznější headsety a brýle budí velkou pozornost, kontaktních čoček si nevšimne nikdo.

Ovládají se mrkáním

Oproti běžným čočkám budou ty chytré ale pochopitelně daleko sofistikovanější. Měly by mít integrovaný displej, fotoaparát a v neposlední řadě celou řadu senzorů. Ty se budou starat především o detekci pohybu očí a mrkání.

Právě prostřednictvím mrkání by se totiž chytré kontaktní čočky měly ovládat, jak upozornil server IFL Science. Čočky budou samozřejmě schopné bezdrátově komunikovat s chytrým telefonem a posílat na něj například pořízené fotografie.

Foto: archív výrobce

Prototyp chytrých kontaktních čoček

Tím nejzajímavějším je ale na chytrých kontaktních čočkách integrovaný displej, který bude schopen dokreslovat do skutečného prostoru virtuální předměty. Uživateli bude například někdo volat a před ním se zobrazí fotka volajícího i s možností přijmutí či odmítnutí hovoru. Úplně stejně, jako kdyby koukal na displej telefonu.

I když koncept vypadá velmi lákavě, případní zájemci si budou muset ještě nějakou dobu na novinku počkat. Společnost Samsung si zatím nechala chytré čočky teprve patentovat a vývoj finálního produktu může i s ohledem na nároky na miniaturizaci všech komponent trvat klidně i několik let.

Chytré sluchátko promítá obraz do oka

Koneckonců už v roce 2014 si jihokorejský elektronický gigant patentoval chytré sluchátko. Přesto bychom jej na pultech obchodů hledali marně. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Prototyp chytrého sluchátka

To nicméně neznamená, že se v budoucnu chytrého sluchátka skutečně nedočkáme. Sluchátko na patentovém návrhu na první pohled může vypadat jako obyčejné hands-free. Na jeho konci je však umístěn výklopný head-up displej, který promítá obraz uživateli přímo do oka.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Novinka by měla být přímou konkurencí pro chytré brýle, na kterých v současné době pracuje hned několik konkurenčních výrobců. Je tedy více než pravděpodobné, že verze od Samsungu bude spolupracovat s chytrými telefony a počítačovými tablety tohoto výrobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám