Hlavní obsah

Drony se naučily kreslit

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se drony těší nebývalé popularitě. Uplatnění najdou v mnoha situacích – používá je armáda, policie nebo i hasiči. Nově by bezpilotní letouny mohly sloužit také umělcům. Massachusettský technologický institut (MIT) totiž vyrobil speciální technologii, díky které drony mohou malovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Kreslit se naučily už i dronyVideo: MIT

 
Článek

Zní to jako sci-fi, ale v praxi to funguje překvapivě jednoduše a dobře. K tabuli, případně k jinému vertikálně položenému podkladu, přiletí dron a začne kreslit obraz. Za méně či více líbivými tahy černou fixou nestojí žádná umělá inteligence, ale člověk.

Bezpilotní letoun pouze na slovo poslouchá svého majitele a kopíruje přesně to, co nakreslí. Výzkumníci z MIT tedy jinými slovy vyvinuli nový způsob, jak drony ovládat.

Ovládání perem

Místo nějakého speciálního dálkového ovladače nebo chytrého telefonu si uživatel vystačí s obyčejným stylusem – perem, které používají běžně grafici ke kreslení na počítačích. Když s pomocí stylusu udělá člověk tah doprava, dron stejným směrem letí a udělá podobně vypadající čáru.

Zajímavé přitom je, že lidé z MIT nemuseli vyvíjet žádný nový dron. Speciální systém ovládání dokážou namontovat na většinu těch, které se již běžně prodávají v obchodech.

Uplatnění by měl nový systém podle serveru Endagdet najít především na těžko dostupných místech, například na vysokých komínech, špatně přístupných fasádách nebo billboardech. Umělec by tedy své dílo mohl vytvořit, aniž by riskoval zranění nebo v horším případě i život.

Novinka jistě může přijít vhod také těm, kteří jsou například upoutáni na invalidní vozík. Díky bezpilotnímu letounu budou moci kreslit i na prostranstvích, kde by se jim o tom jinak ani nezdálo.

Systém má ještě mouchy

Ještě než se nový systém ovládání dostane do obchodů, musejí mu výzkumníci z MIT vychytat všechny mouchy. Rychlejší pohyby rukou totiž drony v současnosti nedokážou správně okopírovat. A při těch pomalejších jsou zase čáry kostrbaté a ne vždy rovné.

Nový systém nicméně jasně ukazuje, jak široké uplatnění bezpilotní letouny mohou mít. A i současné prototypy dokážou vytvořit poměrně poutavá díla, byť zatím pouze v černobílém podání.

Kdy by se podobně sofistikované drony pro umělce mohly objevit na pultech obchodů, zatím není jasné. Otazník visí také nad jejich případnou cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám