Hlavní obsah

Microsoft skutečně vyrobil konkurenta iPadu Mini, do prodeje se ale nedostal

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dva roky se spekulovalo o tom, že se společnost Microsoft chystá uvést na trh konkurenta pro Apple iPad Mini. Americký softwarový gigant ale malý tablet světu nikdy neukázal. Přesto tento stroj skutečně existoval. Potvrdil to šéf divize Surface Panos Panay.

Foto: repro Amazon

Údajná podoba Surfacu Mini

Článek

Spekulace o příchodu počítačového tabletu Surface Mini se poprvé objevily už v roce 2013. [celá zpráva]

O rok později se dokonce v nabídkách prodejců začaly objevovat obaly pro tuto chystanou novinku. Microsoft i přesto o novém tabletu zarytě mlčel. [celá zpráva]

Foto: repro Amazon

Nabídek obalů pro Surface Mini je na Amazonu hned několik.

A jak se nyní ukázalo, měl k tomu důvod. Surface Mini totiž skutečně existoval, ale americký softwarový gigant jej pod tíhou stále sílící konkurence v oblasti malých tabletů neuvedl. „Bylo to jako Moleskine (značka populárních diářů, pozn. red.). Bylo to prostě úžasné,“ zavzpomínal na malý tablet s operačním systémem Windows Panay v rozhovoru s časopisem Wired.

Tím se stal vůbec prvním člověkem v Microsoftu, který existenci Surfacu Mini veřejně potvrdil.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Nové Lumie 950 a 950 XL

Šikovný hybrid místo malého tabletu

Místo malých tabletů, kterým zároveň před lety vyrostla silná konkurence v podobě chytrých telefonů s pěti- a vícepalcovými obrazovkami, se americký softwarový gigant zaměřil na větší přístroje. Letos díky tomu ukázal svůj první hybrid zvaný Surface Book.

Ten láká na 13palcový displej, který nabídne vysoké rozlišení 3000 x 2000 pixelů. Tato dotyková obrazovka je navíc odpojitelná od klávesnice, takže novinka dokáže fungovat klidně jako klasický tablet.

BEZ KOMENTÁŘE: Surface Book je prvním notebookem od MicrosoftuVideo: Microsoft

K dotykovému displeji půjde volitelně přikoupit i stylus, který je schopen rozeznat až 1024 intenzit přítlaku. V režimu tablet má zařízení tloušťku jen 7,7 mm, po připojení klávesnice však tloušťka naroste na 2,28 cm. Zvýší se logicky také hmotnost ze 728 g na 1,59 kg. Klávesnice totiž obsahuje další bateriové články, které prodlouží výdrž až na 12 hodin (3 hodiny tablet + 9 hodin klávesnice).

Pracovní tempo budou udávat procesory Intel Core šesté generace, na výběr bude z řad Core i5 i Core i7. Stroj bude moci disponovat až 16 GB operační paměti a rychlou SSD jednotkou s úctyhodnou kapacitou až 1 TB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

Kdy a zda vůbec dorazí Surface Book na tuzemský trh, zatím zástupci Microsoftu oficiálně nepotvrdili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám