Hlavní obsah

Levný počítač s cenou 1900 korun bude vyroben z papíru

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci neustále hledají možnosti, jak při výrobě počítačů srazit cenu co možná nejníž. Důkazem budiž společnost VIA, která jako výrobní materiál pro některé části svého nového počítače použila papír. Novinka navíc bude lákat i poměrně zajímavou cenou.

Foto: VIA

APC Paper

Článek

Počítač APC Paper si snadno spletete s krabicí od bot, jeho skříň je totiž vyrobena z recyklované vlnité lepenky. Pouze hlavní obvodová konstrukce je kvůli ochraně jednotlivých součástek z hliníku, uvedl server SlashGear.

Že by se počítač při maximálním zatížení přehřál a papír začal hořet, se obávat nemusíte. Jeho výkon je totiž nižší, než u některých aktuálně prodávaných chytrých telefonů. Základem je procesor ARM Cortex-A9 taktovaný na 800 MHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor.

Foto: VIA

APC Paper

Celý stroj pak běží na operačním systému Android. S ohledem na výkon může sestava posloužit jako jednoduchý kancelářský stroj i multimediální televizní centrum. Samozřejmostí jsou dva USB konektory, gigabitový ethernet či grafický výstup HDMI.

Počítačová sestava APC Paper od společnosti VIA se začne prodávat na vybraných zahraničních trzích na přelomu února a března za cenu 99 USD (1900 Kč). Výrobce již nyní nabízí koupení samotné základní desky bez papírového obalu za 79 USD (1500 Kč).

Foto: VIA

APC Paper

Levných počítačů přibývá

Na trhu to ale novinka nebude mít vůbec jednoduché. Byť nabízí atraktivní design, na trhu již řada zajímavých levných počítačů je. Příkladem může být zařízení nazývané MiniPC MK802, které od loňského roku prodává společnost RikoMagic. Pořídit jej je možné za 1900 Kč. [celá zpráva]

Srdcem miniaturního PC je jednojádrový procesor Cortex-A8 taktovaný na 1,5 GHz, kterým jsou vybaveny i některé chytré telefony a počítačové tablety. Výkon tedy není nijak oslnivý, na druhou stranu pro základní multimediální využití jistě stačí.

Foto: RikoMagic

MiniPC MK802

K dispozici je 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor, který je navíc možné rozšířit díky paměťovým kartám typu microSD. Nechybí ani podpora bezdrátového standardu WiFi pro připojení k internetu. Novinku pohání operační systém Android.

MiniPC MK802 je vybaven HDMI výstupem a klasickým USB konektorem. Problém tak nebude připojit jej prakticky ke všem novým monitorům a dokonce i televizorům, u kterých může fungovat jako levné multimediální centrum. Podporováno je i Full HD rozlišení.

Uvedení vlastního miniaturního počítače s příznivou cenou avizovala už také společnost Dell na veletrhu CES 2013 v Las Vegas. Jmenovat se bude Ophelia. [celá zpráva]

Foto: Dell

Porovnání velikosti počítače Dell Ophelia s brýlemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám