Hlavní obsah

Prodej tabletů stoupl téměř o polovinu, nejvíce táhnou iPady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový prodej počítačových tabletů se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil téměř o polovinu na 27,8 miliónu přístrojů. Uvedla to výzkumná společnost IDC. Jedničkou na trhu zůstala s velkým náskokem americká firma Apple. V tempu růstu prodeje však výrazně zaostala za jihokorejským konkurentem Samsung Electronics.

Foto: Reuters

Šéf firmy Apple Tim Cook

Článek

Apple zvýšil prodej tabletů o 26 procent na 14 miliónů kusů, zatímco prodej Samsungu stoupl o 325 procent na 5,1 miliónu kusů. Podíl Samsungu na trhu tak stoupl na 18,4 procenta z 6,5 procenta před rokem. Podíl Applu naopak klesl na 50,4 procenta z téměř 60 procent.

Foto: Apple

iPad Mini

"Po velmi silném druhém čtvrtletí růst Applu zpomalil," uvedl analytik IDC Tom Mainelli. Za tímto zpomalením podle IDC do značné míry stálo čekání na menší a levnější verzi tabletu iPad.

"Samsung využil příležitosti. Tato společnost nabízí širokou škálu tabletů s různými velikostmi obrazovek," upozornila IDC. "Konkurenti zvyšují tlak na Apple," dodala. Poukázala tak na příchod nové platformy tabletů založené na operačním systému Windows 8 americké společnosti Microsoft.

Kolik stojí nové tablety

Stejně jako ostatní jablečné tablety také iPad Mini je možné zakoupit buď s WiFi připojením nebo s 3G modulem pro přístup na internet. K dispozici jsou pak verze s pamětí o velikosti 16, 32 a 64 GB. Základní model stojí 8490 Kč a za nejvybavenější variantu lidé zaplatí 16 090 korun.

Foto: Samsung

Druhou generaci Galaxy Tabu nabízí Samsung také v menší sedmipalcové verzi

Malý iPad je tak v průměru o čtyři tisíce korun levnější než klasická varianta s 9,7palcovým displejem, která navíc nabízí vyšší výkon. Základní model se prodává za 12 790 Kč a za nejvybavenější verzi pak lidé zaplatí 20 390 korun. [celá zpráva]

Ceny tabletu Samsung Galaxy Tab II se sedmipalcovým displejem startují podle nákupního rádce Zboží.cz na 5587 Kč. Stejně vybavený Asus Nexus 7 je pak možné pořídit za 5500 Kč a Kindle Fire od Amazonu za 5489 Kč. Na trhu se najdou ale ještě levnější přístroje, například PocketBook Surfpad vyjde na 2799 Kč. [celá zpráva]

Foto: PocketBook

PocketBook SurfPad

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám