Hlavní obsah

Notebooky přijdou o klasické klávesnice

Novinky, mif

Moderní notebooky čeká jedna z největších změn za několik posledních let. Nejspíše totiž přijdou o klasické klávesnice, tak jak je známe nyní. Místo nich se bude psát na novém systému od společnosti Synaptics. Upozornil na to server Nordic Hardware.

BEZ KOMENTÁŘE: Nový systém od společnosti Synaptics

 
Článek

Systém od společnosti Synaptics se na první pohled nijak výrazně neliší od ostatních klávesnic. Na základně notebooku je umístěno několik desítek tlačítek rozestavěných v celosvětově rozšířeném standardu QWERTY.

Horní strana tlačítek je ale navíc dotyková. To znamená, že proti klasickým klávesnicím je není potřeba mačkat, ale pouze se jich jednoduše dotknout, stejně jako u dotykových displejů počítačových tabletů a chytrých telefonů.

Foto: Synaptics

Nový systém bude až o polovinu nižší než stávající notebookové klávesnice

Hlavní výhoda novinky je v úspoře místa, proti klasickým klávesnicím je totiž systém od Synapticsu až o 50 procent nižší. Díky tomu mohou být nové notebooky ještě tenčí, lze je vybavit lepším chlazením nebo baterií s větší kapacitou.

Použití tohoto systému se bude od klasických klávesnic v některých drobnostech lišit. Například velká písmena by se měla psát delším držením konkrétního znaku, místo mačkání dvou kláves najednou. Nová klávesnice také bude lépe komunikovat s touchpadem, který nahrazuje u notebooků funkce myši – ve chvíli, kdy se dotknete nějakého tlačítka, touchpad se jednoduše vypne, aby o něj uživatel omylem nezavadil.

Synaptics není na trhu s notebooky žádným nováčkem. Drtivá většina touchpadů u aktuálně nabízených modelů je totiž právě z produkce tohoto výrobce. Zástupci Synapticsu tak věří, že s rozšířením nového systému se dostanou mezi největší firmy. Kdy přesně se objeví první notebooky s tímto standardem, zatím není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám