Hlavní obsah

Nejmenší počítač na světě se v Česku prodává za 1100 korun

Novinky, zgl

První čeští prodejci začali nabízet nejmenší počítač na světě nazývaný Raspberry Pi. V zahraničních obchodech se novinka prodává za cenu v přepočtu okolo 700 Kč. V ČR vyjde podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, na 1100 korun. Levnější PC se v Česku neprodává.

Foto: Raspberry Pi

Počítač Raspberry Pi

Článek

Srdcem počítače Raspberry Pi je procesor ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten prý dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

K procesoru je v levnější i dražší modelové verzi připojena 256MB operační paměť SDRAM. Jako pevný disk poslouží paměťová SD karta, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Rozměry přístroje jsou 85,60 x 53,98 x 17 mm a hmotnost 45 gramů (bez počítačové skříně, ta totiž není součástí balení).

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora WiFi je možná taktéž přes USB modul.

Konkurence je dražší

Zatím jedinou konkurencí pro Raspberry Pi je na tuzemském trhu miniaturní počítač RikoMagic MiniPC MK802, který se prodává za 1900 korun. Srdcem novinky je jednojádrový procesor Cortex-A8 taktovaný na 1,5 GHz, kterým jsou vybaveny i některé chytré telefony a počítačové tablety. Výkon tedy není nijak oslnivý, na druhou stranu pro základní multimediální využití jistě stačí.

Foto: RikoMagic

MiniPC MK802

K dispozici je 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor, který je navíc možné rozšířit díky paměťovým kartám typu microSD. Nechybí ani podpora bezdrátového standardu WiFi pro připojení k internetu. Novinku pohání operační systém Android.

MiniPC MK802 je vybaven HDMI výstupem a klasickým USB konektorem. Problém tak nebude připojit jej prakticky ke všem novým monitorům a dokonce i televizorům, u kterých může fungovat jako levné multimediální centrum. Podporováno je i Full HD rozlišení.

Reklama

Výběr článků

Načítám