Hlavní obsah

Externí disky ke každému počítači

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pevný disk v osobním počítači není nafukovací. Volné místo v něm dříve či později dojde. Další interní jednotku lze samozřejmě dokoupit, ta externí ale může být výhodnější, a to z několika hledisek. Pod pojmem externí disk si většina uživatelů vybaví krabičku připojenou k počítači konektorem USB. Představa je to v zásadě správná, jen USB není jediné komunikační rozhraní schopné přenášet data.

Článek

Oblíbený je i méně rozšířený FireWire. Na trhu nalezneme také disky se síťovou kartou. Nově se o zájem uživatelů uchází rozhraní external SATA, zkráceně eSATA.

Na rozdíl od USB disků však modely vybavené eSATA vstupem vyžadují napájecí adaptér. Pro přenosné disky je proto eSATA nevhodná, hodí se spíše pro zálohování například v kanceláři.

Snadná instalace

Montáž externích disků nemůže být jednodušší. Není třeba otvírat počítačovou skříň, montovat do ní harddisk, připojovat jej k interním komponentům.

To ocení například ti uživatelé, jejichž počítač je zaplombován výrobcem, který jediný může zasahovat do jeho vnitřku. Nebo uživatelé notebooků, kteří de facto nemají jak do přístroje vložit další datový nosič.

Bezpečnost

Pokud je počítač připojen k internetu, pak si jeho majitel nikdy nemůže být naprosto jistý bezpečností v něm uložených dat. Řada uživatelů proto uchovává citlivé informace buď na systémech odpojených od internetu, nebo na výměnných discích. Se soukromými daty v těchto nosičích pak pracují jedině tehdy, když nejsou ke světové síti připojeni, případně informace na externích discích kvalitně šifrují.

Pokud jsou následně data odcizena útočníkem, není lehké je rozluštit. Čím kvalitnější šifra byla nasazena, tím pomaleji lze s daty pracovat. Její prolomení ale trvá déle. Hledáte vhodný šifrovací program? Zkuste například zdarma dostupný truecrypt (www.truecrypt.org).

Přenositelnost a kapacita

Velkým kladem externích nosičů je jejich snadná přenositelnost. I za chodu počítače je lze bezpečně odpojit (což se o všech interních harddiscích rozhodně nedá říci) a použít u jiného PC.

Díky velkým kapacitám do několika tisícovek gigabyte (několik TB) a rychlým přístupovým dobám výborně slouží jako multimediální databanky. Řada uživatelů jimi proto začala nahrazovat vlastní videotéky, které měli dříve uloženy na mnoha set optických kotoučích, nebo je používá k zálohování dat.

Terabytový disk totiž poskytne prostor pro více než 1400 CD nebo 200 DVD. A zabere přitom mnohem méně místa (asi jako velká kniha).

Mají i zápory

Externí disky však mají i své stinné stránky. Ve srovnání s interními kolegy jsou stále poměrně drahé, mohou nabízet o něco pomalejší přístup k datům.

Verbatim External Hard Drive 500 GB (3800 Kč)

Externí model formátu 3,5" s interním rychlým SATA diskem. Kryty pevných disků mají ventilační štěrbinu, která zajišťuje dostatečný přísun vzduchu, takže není třeba žádných větráčků. Provoz zařízení je díky tomu velmi tichý. Zepředu mají harddisky vypínač s LEDkou. Součástí balení je stojánek.

Skvělé: tichý provoz, výkon

Nedostatky: větší rozměry

Western Digital My Book World Edition II 1,5 TB (13 000 Kč)

Externí disk se síťovou kartou pro připojení do sítě. Skrývá v sobě dokonce dva nosiče, každý s kapacitou 750 GB s možností vytvoření diskového pole RAID 0 či 1. V prvním případě se kapacita spojí a výkon disků zvýší, neboť pracují souběžně. V případě druhé varianty je kapacita zařízení poloviční, neboť jeden disk tzv. zrcadlí data druhého. Pokud se jeden porouchá, data se neztratí.

Skvělé: variabilní kapacita, design

Nedostatky: pouze 100Mbit síťová karta

Prestigio Datasafe II 80 GB (2700 Kč)

Luxusní externí disk v kapacitách od 80 do 160GB. Vyráběn v černém nebo hnědém provedení. Napájení a přenos dat přes USB konektor.

Klady: nápaditý vzhled, uživatelské účty

Zápory: chybí přídavné napájení pro starší počítač

Seagate FreeAgentPro 320 GB (3800 Kč)

Velký 3,5" externí disk pro rozhraní USB, FireWire i eSATA. Především pro zálohování domácích a pracovních stanic.

Klady: Kapacita až 750GB, variabilita

Zápory: špatně přenositelný, nutno napájet 230V

Maxtor OneTouch IV 250 GB (2200 Kč)

Disk s vestavěným USB portem a velice dobrým poměrem cena/kapacita. Tělo vyrobené z hliníku vypadá přímo exkluzivně.

Klady: hliníkové tělo dobře chladí

Zápory: pouze USB konektor

Podle čeho vybírat?

Pevné disky můžeme nejlépe rozdělit podle průměru ploten, na které zapisují data. V tomto ohledu rozlišujeme nejčastěji 3,5", 2,5" a 1,8" disky. Protože poslední kategorie se u externích disků příliš nevyužívá, řekneme si něco k prvním dvěma. Disky s plotnami 3,5" nabízejí největší kapacitu, nejlepší poměr ceny/kapacita a také nejvyšší výkon. Ovšem za cenu vyšší spotřeby, která potom nutně vede k použití napájecího adaptéru pro 230V. V současné době seženete modely velikosti 250 GB až 1 000 GB v ceně od dvou a půl do deseti tisíc korun.

Zato 2,5" disky mají jinou výhodu. Jsou stavěné pro použití v noteboocích, kde se hledí v první řadě na spotřebu. Jako zálohovací zařízení se proto ujaly velmi rychle, neboť k nim nepotřebujete žádný napájecí adaptér, postačí jediný kabel USB k přenosu dat i elektrického proudu.

Při výběru disku bychom měli dát pozor na údaj "rychlost otáčení ploten". U větších 3,5" externích modelů se výběr zúžil již jen na 7200 ot/min, avšak menší nosiče dat dělíme v tomto směru do tří základních skupin. Nejpomalejších 4200 ot./min, průměrných 5400 ot./min. a potom nejrychlejších 7200 ot/min. Platí, že čím hbitější disk je, tím vyšší výkon podává a bohužel je také dražší.

Hledáte-li externí disk ke svému notebooku, jehož velikost už přestala stačit, nejspíš se budete zajímat o malé 2,5" disky s lepší mobilitou. Pokud chcete pravidelně zálohovat data svého pracovního počítače, lépe poslouží 3,5" zařízení s vyšší kapacitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám