Hlavní obsah

Střízlíka od Fujitsu Siemens doprovodil Windows Vista

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do rukou se nám dostala nejnovější přenosná miniatura Lifebook P7230 z dílny německých Fujitsu Siemens. Subnotebook s 10,6" obrazovkou charakterizuje vestavěná DVD vypalovací mechanika a hmotnost 1,25 kilogramu.

Článek

Tahle perla mobilní techniky s rozměry 27,1 x 273 x 201 milimetrů má ve svém těle snad všechny vymoženosti. Najdeme v ní totiž bezdrátové vysokorychlostní připojení standardu UMTS/HSPDA (notebook pouze čeká na vložení SIM karty a pak se hned napojí na světovou síť), Wi-Fi 802.11 g, TPM platformu, která zahrnuje bezpečnostní čip a software pro šifrování dat a biometrický snímač otisků prstů.

Šasi notebooku bylo zhotoveno z hořčíkové slitiny. Pokud systém rozpozná, že se nezadržitelné rychle řítí k zemi, je díky senzoru schopen zaparkovat hlavičky pevného disku do bezpečné polohy a uchránit tak uložená data od poškození.

V testovaném modelu P7230 tepal jednojádrový mikročip Intel Core Solo ULV (ultra nízko napěťový procesor) s taktem 1,2 GHz, 2 MB L2 cache a 533 FSB. Čip doprovázelo 1024 MB RAM a pavný disk s kapacitou 60 GB. Na takto malý notebook celkem slušná porce výkonných komponent.

To pravé ořechové však najdeme pod záložkou "výdrž na baterie". Ta se po plném nabití notebooku, kdy jsme nepoužívali integrovanou DVD vypalovačku a používali systém pouze ke psaní či editování grafů nebo k přístup na internet, pohybovala kolem výborných šesti hodin.

Dobu provozu notebooku bez přístupu ke zdroji elektřiny lze prodloužit pomocí sekundární baterie s kapacitou 2300 mAh, která se zasunuje do slotu vyjímatelné vypalovačky. Primární baterie má kapacitu 5700 mAh a stačí udržet systém živý po již zmíněných 6 - 7 hodin.

Specifikace notebooku lze shlédnout například zde (pdf). Tohoto mobilního profesionála lze přes internetové prodejny zakoupit od 51 000 Kč s daní. Cenu samozřejmě odráží volitelná výbava, která zahrnuje např. 2 GB RAM či 80 GB pevný disk.  

Reklama

Výběr článků

Načítám